Digitális tesztsugárzás Horvátországban

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Egyre több környékbeli országban próbálják ki a digitális rádiósugárzást.

Ausztriában és Szlovákiában jelenleg a DAB+ szabvány tesztelése zajlik, Szlovéniában pedig már a rendes sugárzás is megy több telephelyről. Legutóbb  déli szomszédunk, Horvátország kezdett tesztadásokba.

Már november 15-étől, hivatalosan azonban november 22-től kezdődtek a digitális tesztek Horvátországban. A helyi médiahatóság (Vijeće za elektroničke medije) egy év időtartamra hirdetett pályázatot digitális tesztsugárzás céljából. Összesen 16 programhelyre 25-en adták be jelentkezésüket, olyanok is, akik éterben Horvátországban nem sugároznak, vagy csak kis vételkörzetben. A 16 programhelyre a következő rádiók kerültek: Narodni Radio, Radio 101, Antena Zagreb, Enter Zagreb, Gold FM, Radio Kaj, Radio Koprivnica, Zagorski Radio, Sjeverni FM, Radio Istra, Radio Dalmacija, Radio Banovina, Trend Radio, Radio Martin, Radio 808, Soundset Trsat.

A sugárzás 4 telephelyről történik, ezek közül néhány Magyarország nyugati határszélén is fogható. Az “OIV DEMO” nevű multiplexet Zagreb/Sljeme, Ivanščica, Mirkovica adótelephelyről a 9C, Učka adótelephelyről pedig a 11C csatornán sugározzák. Előbbit magyar DX-erek és hobbirádiósok többek között Öttevényben, Zalaegerszegen és Sopron környékén is fogták már. A rádiók egységesen HE-AAC v1 kódolással, 48KHz (SBR) mintavételezéssel, és 72 kbps bitrátával sugároznak.

Hogy az egyéves teszt befejezését követően mi lesz a digitális sugárzással Horvátországban, azt egyelőre nem tudni. Korábban is zajlottak már tesztek, akkor azonban csak a közszolgálati adókkal, a fővárosra korlátozva.

Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz