Magyar nyelven is sugárzó rádió indul Kolozsvárott

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Hírek délkeleti szomszédunkból.

Több mint 20 új sugárzási lehetőségért lehetett jelentkezni a román audiovizuális tanácsnál az őszi pályázási időszakban. Bár a kiírt frekvenciák többsége kis teljesítményű, sok közülük nagyvárosokban van, például Kolozsváron, Gyulafehérváron vagy Karácsonkőn.

Ennek megfelelően a jelentkezők száma is magas volt, szinte az összes nagyobb országos rádió pályázott. Új szereplők is bejelentkeztek, például a török tulajdonú Kanal D csoport, akik Radio D néven egy több várost is lefedő CHR rádiót szeretnének indítani.

Magyar nyelvű állomás is volt a pályázók között, a szatmárnémeti City Rádió egy kolozsvári, egy gyulafehérvári, egy dési, és egy szászrégeni frekvenciáért is érdeklődött. Végül egyik városban sem sikerült nyerniük, ahogy az országos adók többségének sem.

Új rádió indulhat, magyar nyelvű műsorokkal

Viszont sikerrel nyerte el a testület tagjainak szavazatait a kolozsvári és dési frekvenciákért az Entire Broadcasting System SA új projektje, az EBS Radio. A CNA nyilvános ülésén bemutatott jellemzés alapján a cég egy közszolgálati jellegű, kulturális adót szeretne indítani, ami a 20 és 50 év közötti, magas iskolázottságú, kultúraszerető rétegnek szólna.

Magyar nyelven is sugárzó rádió indul Kolozsvárott

(forrás: paginademedia.ro)

A paginademedia.ro által nyilvánosságra hozott bemutatkozó prezentáció szerint az EBS Radio a magyarul beszélő lakosság felé is nyitna, és műsoridőt biztosítana nekik, továbbá a mobilalkalmazásukat is elkészítenék magyar nyelven.

Romániában – Szlovákiához hasonlóan – a pályázóknak nyilvános ülésen kell bemutatniuk projektjeiket, amikről aztán a médiatanács tagjai döntenek, nyilvános szavazás útján. Az a pályázat nyerhet a tenderen, amire legalább hat testületi tag adja le szavazatát.

Hallgatottsági adatok

A napokban tette közzé a Rádiók Közönségéért Egyesület a romániai rádiók legfrissebb, 2017. utolsó negyedévére vonatkozó hallgatottsági adatait.

Ez alapján a 11 év feletti lakosságnál a Kiss FM viszi a prímet, több mint 2.5 millió elért hallgatóval, nem sokkal mögötte pedig a Radio ZU és a közszolgálati főadó, a Radio Romania Actualitati található. A top 5-ben szerepel még az Europa FM 1 millió feletti eléréssel, és a Pro FM az ötödik helyen. A főleg falusiakat célzó, mezőgazdasággal foglalkozó Antena Satelor a hatodik, ezt követi a Magic FM, a Digi FM, és a Virgin Radio.

Videostreammel újított a Radio ZU

A holland 538 és a belga Q-Music nyomdokaiba lépett a CHR formátumú Radio ZU, ami a benelux rádiókéhoz hasonló videocsatornát indított a héten.

Magyar nyelven is sugárzó rádió indul Kolozsvárott

A radiozu.ro/live címen nézhető streamen megszólalásokkor a stúdió képe látható, zenék alatt pedig azok klipjei, illetve a különböző adáselemekhez tartozó grafikák.

Magyar nyelven is sugárzó rádió indul Kolozsvárott

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz