A Class FM egykori hálózatát pályáztatják meg

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Butaságokat hordott össze az újabban sűrűn “rémeket látó” balliberális sajtó az országos frekvenciapályázat kapcsán. Szó nincs arról, hogy kisebb frekvenciákat “kapargatna össze” a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa egy országos frekvenciacsomaghoz - valójában a Class FM hálózatát pályáztatják meg, sőt, négy, eddig nem használt frekvenciával is kibővül a médiaszolgáltatási jogosultság.

Az történetesen igaz, hogy az NMHH hetek óta foglalkozik az országos kereskedelmi rádiós pályázat - tavalyi felfüggesztés utáni - újbóli előkészítésével, de ez valószínűleg egy olyan fordulatnak köszönhető a Class FM perében, ami a grémiumnak lehetővé teszi a pályázat újbóli kiírását, nem pedig a bírósági rendelkezés “politikai hévből” történő figyelmen kívül hagyását jelenti, vagy egy új frekvenciacsomag tenderét.

Az is marhaság, hogy még gyorsan, a választások előtt akarják lebonyolítani a folymatot, mert erre a rádiós pályáztatások eddigi gyakorlata, a törvényben előírt határidők, esetleges jogorvoslati körök alapján gyakorlatilag aligha van esély; és az sem helytálló, hogy egy választásokon esetlegesen átalakuló parlament miatt a Médiatanács összetétele megváltozna - tagjait ugyanis 9 évre nevezte ki a hatóság 2010 októberében kétharmados többséggel, Dr. Karas Monika pedig - akármi is lesz a választás eredménye - 2022 áprilisáig tölti be a testület elnöki tisztségét.

A pályázati felhívás tervezete - a dokumentum végén a tervezett frekvenciahálózattal, ami még egyszer: a Class FM egykori, kibővített frekvenciacsomagja - egyébként már olvasható az NMHH weboldalán, és ez alapján minden eddiginél nagyobb esély van egy, a nyugati kereskedelmi rádiós sztenderdeknek megfelelő, felesleges közszolgálati és egyéb, ún. “elkapcsolási faktorokat” előidéző vállalások erőltetése nélküli országos kereskedelmi rádióra, ami például egyes szakmabeliek véleménye szerint a 2009-es tendereken is nehezítette a szakma “életét”.

A Class FM által tavaly őszig használt frekvenciacsomag egyébként 4 új frekvenciával bővült, végre sugározni fog az új rádió többek közt a szentesi, vasvári és gerecsei gerincadók, illetve Fehérgyarmat térségében is. Erről korábban itt írtunk - a pályázat első, sikertelen kiírása óta nem változott a csomag.

Ha elindul az új kereskedelmi rádió, akkor a modernizálás előtt álló Petőfi, az országos lefedettségre törekvő Rádió 1 és a leendő új csatorna hármasa végre olyan szegmentált, országos, kommersz zenei rádiós palettát eredményezhet, amire a szakma már évtizedek óta vágyik, egy erős verseny ugyanis újabb aranykort hozhat a rádiós piacon - és persze a hallgatók sem járnak rosszul a korcsoportokra tematizált rádiós formátumokkal, azzal, hogy végre esély lesz egy, a korábbinál jóval több igényt kielégítő rádiós kínálatra (a szomszédos országokban előfordul akár 4-5 országos könnyűzenei rádió is).

A pályáztatási folyamat újbóli megindulásának jogi körülményeiről az NMHH várhatóan holnap ad tájékoztatást - erről is beszámolunk.


Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Class FM Komment doboz