Újabb két budapesti rádió jöhet

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Két új, fővárosi telephelyű rádiós műsorszolgáltatási lehetőség kialakításáról, illetve a Szent István Rádiót érintő bírságról döntött ezen a héten a Médiatanács. 245,8 millió forintnyi támogatást is elosztottak.

A Médiatanács – áttekintve a budapesti működő rádióadókat – felkérte az NMHH Hivatalát két budapesti telephelyű rádiós műsorszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására. A frekvenciatervezés időkerete három hónap, célja, hogy a két médiaszolgáltatási lehetőséget a lehető legjobb minőséggel és legnagyobb egybefüggő vételkörzettel alakítsák ki. Az elkészült frekvenciatervet a hatóság honlapján társadalmi egyeztetésre 15 napra közzéteszi – így az bárki számára olvasható és véleményezhető –, és még további 5 napig írásban észrevétel tehető. A Médiatanács a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül dönt a frekvenciaterv jóváhagyásáról és a pályázati felhívás tervezetének előkészítéséről.

(A Budapestre koordinált, jelenleg használaton kívüli helyi és körzeti frekvenciák az ITU adatbázisa alapján: 91.4 MHz, 95.3 MHz, 96.8 MHz, 97.7 MHz, 98.6 MHz, 99.5 MHz*, 102.4 MHz, 103.3 MHz**, 104.4 MHz, 106.7 MHz. *: A Start Média Kft. jogosult, de nem használja; **: Az országos kereskedemi rádióhálózat része. Várhatóan ezek közül indítja meg kettőre a frekvenciatervezést az NMHH - a szerk.)

A Helikon Rádió Kft. bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzéseivel szemben, ezért a testület a Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására megindított pályázati eljárásokat a törvény alapján felfüggesztette a bíróság jogerős döntéséig.

Médiafelügyeleti és -jogi döntések

A Médiatanács 220 ezer forint bírsággal sújtotta a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány üzemeltette Szent István Rádiót. A médiaszolgáltató január 2–8. közötti törökszentmiklósi adása közben többek között eltért a hálózatos műsorstruktúrától, nem tartotta be a szöveg napi saját műsoridőhöz vállalt 60%-os arányát – 56%-ot sugárzott –, a vizsgált adáshéten nem érte el a magyar zenei művek 70%-os közzétételét – 64%-ot teljesített –, illetve jogtalanul kapcsolódott hálózatba a médiaszolgáltató másik adásával.

Támogatási döntések: 141,3 millió forint működési, 104,5 millió forint műsorkészítési pályázatokra

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében 27 televíziót és rádiót összesen 141,3 millió forint értékben támogat a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt, működési és üzemeltetési költségek fedezésére irányzott pályázatának második fordulójában. Támogatást nyert a közösségi rádiók közül a fővárosi Klasszik Rádió és a Karc FM, a szentgotthárdi Rádió Monoster, a Magyar Katolikus Rádió két adója, illetve a kisközösségi rádiók közül a székesfehérvári Alpha Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun, a miskolci Csillagpont Rádió és az Első Pesti Egyetemi Rádió.

A hatóság több helyi televíziót is támogatott a keretből.


Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz