A stream gyűjtő oldalak előnyei (x)

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Ha valaki rádiót indít, annak az egyik legfőbb célja, hogy minél nagyobb hallgatottságra tegyen szert. Ebben nyújthatnak segítséget a különböző stream gyűjtő oldalak. A továbbiakban ezekből mutatunk be néhányat.

Magyarország első rádiós toplista oldala a RadioStat.hu volt. Kezdetben kizárólag banner elhelyezéséért cserébe listázott rádiókat, de idővel bárki felkerülhetett. Különlegessége volt, hogy az oldal hallgatottsági grafikonokat is generált minden stream mellé.

Nem sokkal a RadioStat után indult el a StreamStat.hu, melynek már a neve is jelezte, hogy nem csak audio streameket támogatott, hanem bármilyen adatfolyamot, melyet rádiók sugároztak. Így lehetőség volt például stúdió webkamerák listázására is. Később TV-k is megjelentek az oldalon, és elindult a grafikonos mérés. Ez az oldal is követte a RadioStat példáját bannerelhelyezés ügyben, azzal a különbséggel, hogy a listába felkerülés esetén nem kellett bannert elhelyezni, csak akkor, ha grafikonokat is kértek mellé.

A stream gyűjtő oldalak előnyei (x)

A MyOnlineRadio.hu egy klasszikus rádiós gyűjtő oldal, melyen a legnépszerűbb adók érhetők el. Szavazási és hozzászólási lehetőséggel, valamint műsorlista-támogatással is rendelkezik. A streamek frissítése kézzel történik, ami miatt előfrodulhat, hogy egy adott rádió ideiglenesen nem hallgatható az oldalon.

A radioPLAY.hu szintén egy gyűjtő oldal, a legnépszerűbb adók választékával. A hazai csatornák mellett megtalálhatóak a határon túli magyar rádiók, valamint a környező országok legnagyobb állomásai is. Minden csatornához elérhető a közvetlen stream link, megkönnyítve a saját lejátszót használók dolgát.

Speciális feladatra vállalkozott a mostszol.hu, ami átmenet a toplista oldalak és a hagyományos gyűjtő site-ok között. A streamek mellett listázza azok aktuális műsorszámmal kapcsolatos információit, így az éppen játszott dalok címét is.

Az FMDX.HU leginkább a földi sugárzású rádiók és tévék műszaki információit tartalmazza, stream linkek nélkül, így minden esetben el kell látogatni az adott rádió vagy TV weboldalára, és ott megkeresni a hallgatási linket.

Az I-FM a MyOnlneRadio-hoz hasonló, hagyományos gyűjtő oldal, amin a rádiókon kívül tévék is megtalálhatók. Elsősorban Magyarországon üzemelő csatornák érhetőek el rajta, de létezik külföldi lista is, igaz, jóval szűkebb kínálattal.

A StreamStat.hu utódjaként indult el az OnlineStream.hu, idén május 1-jén. Készítői a tervezésekor arra törekedtek, hogy már most messze megelőzze korát, és időtálló is legyen: ne csak tartalmát és kinézetét tekintve hozza a látogatók elvárásait, hanem a frissítések gyakorisága, valamint az oldal sebessége is kiemelkedő legyen. Sikerült elérni, hogy szinte mindent tartalmazzon, ami az online rádiókkal és televíziókkal kapcsolatos, így például a játszási listákat vagy a rádiók frekvenciáit.

Az OnlineStream.hu új tulajdonosa különös figyelmet fordított az online is elérhető tévékre. A szabványok és formátumok sokaságából  adódó kompatibilitási problémák elkerülésére minden csatorna mellett található egy letölthető playlist fájl, annak érdekében, hogy valamilyen formában mindenképp megtekinthetőek legyenek ezek a streamek.

A rádiók esetében lehetőség van konkrét dalokra is rákeresni a teljes oldalon, továbbá az is megjeleníthető, hogy az adott dal mikor és hányszor volt adásban a különböző adókon.

Az OnlineStream.hu megjelenése platformfüggetlen, tehát minden internetképes eszközön elérhető. Készítői gondoltak a multimédiás céleszközökre is, és elkészítettek egy olyan kimenetet, amely felhasználható ezen eszközök okosítására. A KODI multimédiás rendszerre már elérhető egy ilyen kiegészítő, amivel akár a nappaliban, a házimozirendszeren is lehet hallgatni a rádiókat.

A stream gyűjtő oldalak előnyei (x)

A weboldal további egyedi tulajdonsága, hogy a rádió üzemeltetője hozzáférést igényelhet, mellyel lehetőséget kap arra, hogy csatornája bármely paraméterét szabadon módosítsa (szlogen, weboldal, állomáslogó, stream elérések frissítése). Ennek köszönhetően az OnlineStream.hu több, mint naprakész.

Újdonság, hogy az OnlineStream.hu-n most már beágyazható lejátszó is készíthető, mellyel akár az előzőleg játszott dalok és programok is megjeleníthetők.

A RADIOSITE.HU stratégiai partnere az OnlineStream.hu.


Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz