Új országos kereskedelmi rádió indulhat jövőre

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A Médiatanács véglegesítette az országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázatát. A következő évben akár háromra is nőhet az országos könnyűzenei csatornák száma.

Az NMHH közleménye szerint a frekvenciapályázat célja, hogy megmaradjon az országos duális médiarendszer, és a közszolgálati rádióadók mellett az eljárás végén újra működhessen országos kereskedelmi rádió Magyarországon.

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy minden munkanapon az éjszakai órák nélküli műsoridőben (05:00 - 23:00) óránként legalább 2 perc hírműsorszámot szolgáltatnak, és kötelesek két alapszintű RDS funkciót, PI-t és PS-t sugározni. A pályázat egyes értékelési kategóriáin belül a legtöbb pontot úgy érhetik el a jelentkezők, ha többek között vállalják, hogy munkanapokon négy-négy alakalommal közlekedési híreket adnak a drive time sávokban, gyerekbarát reggeli műsort készítenek, heti legalább 120 perc civil, oktatási vagy kulturális műsorszámot és naponta 15 perc idegen nyelvű hírműsorszámot sugároznak.

Újdonság a pályázati felhívás tervezetéhez képest, hogy a pályázóknak a magyar zenékre szánt műsoridőn belül legalább 29,1 százaléknyi öt évnél nem régebben készült magyar dal adásba szerkesztését is vállalniuk kell a maximum pontszámért. A Médiatanács ezen felül kiemelten értékeli a jelentkező cégek díjajánlatait is.

Új országos kereskedelmi rádió indulhat jövőre

Az új rádió indulását követően akár három mainstream zenei rádió is elérhető lehet majd az ország nagy részén. Amennyiben az új adó az idősebb korosztályokat fogja célozni az Adult Contemporary formátum valamelyik alváltozatával (ami a folyamatosan terjeszkedő CHR formátumú Rádió 1, és a közelmúltban zenei átalakuláson keresztülment, Hot AC-felé tendáló Petőfi Rádió mellett logikus lépés lenne), úgy a legfontosabb, kereskedelmi szempontból releváns korcsoportok igényei szinte maradéktalanul ki lennének szolgálva, amire az elmúlt években nem volt példa az országos piacon.

A korábban a Danubius Rádió és a Class FM által használt hálózat technikai szempontból is változni fog. Több adó teljesítményét megnövelik, és újak is indulni fognak: Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár körzetében is javulni fog a lefedettség egy-egy frekvenciával, így a hivatalos lakossági ellátás 69,3%-ra növekedik. Az érdeklődők november 7-én nyújthatják majd be a pályázati ajánlataikat.


Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz