Átalakulóban Európa rádiós piacai

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Jelentős változások zajlanak több európai ország rádiós piacán is. A kereskedelmi csatornák lejáró engedélyeit sok helyen nem hosszabbítják meg, inkább a piac átrendezésére és a múltbéli hibák korrigálására használják fel az alkalmat.

A teljes belga rádiós piacot érintő tervet dolgozott ki Sven Gatz, flamand médiaminiszter. A határozatot, ami főleg a digitális átállás és a helyi rádiók helyzetének rendezésére jött létre, tavaly decemberben fogadta el a flamand parlament.

Átalakulóban Európa rádiós piacai
 
Belgiumban jelenleg három országos lefedettségű kereskedelmi rádió (Q-Music, Joe, Nostalgie), és több mint 300 helyi adó működik. Utóbbiaknak kevesebb mint felén van valódi lokális tartalom, ugyanis egy jogi kiskapunak köszönhetően ezen frekvenciák többségét hálózatos rádiók (mint pl. a Topradio, a Hit FM, a Family Radio vagy a Maria Radio) bérlik ki. A frekvenciahatározat ezt a helyzetet szándékozik megszüntetni.

Az új rendeletnek megfelelően 124 újonnan összeállított helyi frekvenciacsomagra írták ki pályázatot idén tavasszal. A csomagok 1-3 frekvenciából állnak, és egy-egy kisebb régiót vagy várost fednek le. Egy cég maximum 4 frekvenciacsomagra pályázhatott, de mindegyiken eltérő műsort kell szolgáltatniuk, a hálózatos rádiók létrejövésének megakadályozása miatt.

Utóbbit kompenzálja, hogy a helyi csomagok mellett négy, szintén újonnan összerakott “félországos” lefedettségű frekvenciahálózatot is pályáztattak. Ezek Flandria több mint 50 százalékát és a régió összes nagyobb városát lefedik, köztük Brüsszelt is. A négy jogosultságból kettő általános tematikájú, egy-egy pedig női és holland zenei profilú. Ezekre a frekvenciacsomagokra összesen 14-en pályáztak, a nyerteseket szeptemberben hirdették ki. Köztük van a legnagyobb kereskedelmi tv csatornát működtető SBS is, ami már régóta meg szerette volna vetni a lábát a rádiós piacon. Az új állomások 2018 januárjában indulhatnak el leghamarabb.

Az átalakítások miatt a legtöbb hálózatos szereplő elvesztette frekvenciáit, így bírósághoz fordultak. Közölük a legsikeresebb, CHR-Dance formátumú Topradio petíciót, majd adománygyűjtést indított, hogy a DAB+ rendszeren szólhassanak tovább. Hasonlóan cselekedett a Maria Radio is, ami 40 órás, fundraising-gel egybekötött imamaratont rendezett, hogy felkészülhessenek a digitális sugárzásra.

Az országos kereskedelmi rádiók frekvenciáit pályáztatás helyett 4 évvel meghosszabbították, valamint a Joe és Nostalgie egyes adóinak teljesítményét megnövelték, cserébe mindhárom állomásnak meg kell jelennie a digitális földi sugárzású platformon, és segíteniük kell annak fejlesztését.

Egyenlő esélyek északon

Svédországban a közszolgálati és közösségi adókon kívül csak a helyi kereskedelmi rádiós formát ismeri a törvény, így csupán kiskapukkal és a helyi frekvenciák bitorlásával lehet nagyobb hálózatokat létrehozni. Ez a Mix Megapolnak sikerült a legszélesebb körben, a másik két nagy szereplő, a Rix FM és az NRJ lefedettsége kevésbé kielégítő.

Átalakulóban Európa rádiós piacai
 
A skandináv állam tavaly úgy döntött, hogy a DAB+ helyett inkább az interneten és az FM sávon történő rádiózást fogják fejleszteni, ezért több mint 170 új frekvenciát mértek ki, 180 meglévőt pedig újrakoordináltak, hogy a 100 MHz-es sáv (a közszolgálati adókon kívüli) teljes újraosztása megkezdődhessen. A reform részeként összeállítottak három, egyenként 80% körüli lefedettséget biztosító országos frekvenciacsomagot, ezen felül minden régiónak készítettek legalább egy teljes lefedettséget biztosító hálózatot, hogy versenyre késztessék a monopolhelyzetben lévő regionális közszolgálati P4 csatornákat. A jogosultságokért zárt aukció keretében folyik a verseny, így a svéd államkasszába a lehető legtöbb pénz folyik be.

A három országos csomag nyerteseit a napokban hirdették ki: a legnagyobb, 83%-os lefedettségű jogosultságot a Mix Megapolt üzemeltető Bauer vitte el, 42 millió euróért. A szintén 83%-os második csomagot az NRJ nyerte, 31,5 millió euróért. A harmadik, egyben legkisebb lefedettségű biztosító frekvenciahálózatért a Rix FM-et működtető MTG ajánlotta a legtöbb pénzt, 20,6 millió eurót, ami kevesebb mint a fele a csaknem azonos területet lefedő első jogosultságért ajánlott árnak. Az új frekvenciákon 2018 augusztusában kezdődhet el a sugárzás.

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz