Befejeződtek a solti középhullámú rádióállomás rekonstrukciós munkái

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Hangminőség javulás várható hallgatói oldalon.

Az Antenna Hungária legjelentősebb rádióállomásán, Solton befejeződtek a közel másfél éves rekonstrukciós munkálatok, melynek keretében kívül-belül megújult a negyven éve átadott középhullámú telephely. A fejlesztés eredményeképpen a korábbi szovjet gyártmányú adó helyett egy modern, nagyobb hatékonyságú, energiatakarékosabb adóberendezés került beüzemelésre, melynek eredményeképpen egyértelmű hangminőség javulás várható a hallgatói oldalon a határon belül és túl is.

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója és Vári Péter, főigazgató-helyettes személyesen adta át az új adóberendezés rádióengedélyét Dr. Kápolnai Andrásnak, az Antenna Hungária vezérigazgatójának.

A másfél éven át tartó solti rekonstrukciós munkák legjelentősebb eleme a negyven éve üzemelő szovjet gyártmányú csöves adó kiváltása volt egy modern, félvezetős kanadai Nautel gyártmányú adóberendezéssel, mely 5db egyenként 400kW-os adóblokkból épül fel. Az új adó a korábbival megegyezően, 2 MW vivő teljesítménnyel, ugyanakkor sokkal jobb, 90% körüli hatásfokkal üzemel, ezért jóval kedvezőbb az áramfogyasztása. Ezen kívül az új adó üzemeltetése korszerű alapokra helyezhető, távfelügyelhető, továbbá teljesítménycsökkenés nélkül, üzem közben is cserélhetőek a végfokok.

Az új adó jövőbemutatóan gombnyomásra képes váltani az analóg AM-ről digitális, DRM üzemmódba, ami munkálatok alatt tesztelésre került. Az újfajta sugárzási mód próbáját egy szemfüles DX-er meg is örökítette:

(forrás: youtube.com – AM/FM DX Hungary)

Az adócserén kívül további jelentős beruházások valósultak meg, sor került az erősáramú rekonstrukcióra, ennek keretében megtörtént a 120 kV-os nagyfeszültségű alállomás rekonstrukciója, valamint az adót tápláló új földkábelek kiépítése. Épületenergetikai felújítás keretében a műemlékvédelmi előírások betartása mellett kívül-belül megújult a több mint negyven éves állomásépület, új hőszigetelés és nyílászárók kerültek beépítésre, a külső és belső világítási rendszerek korszerű és takarékos LED-technikával lettek kialakítva. Jelentős biztonságtechnikai beruházások is megvalósultak, új kerítés épült a telephely körül, radaros térfigyelő kamerarendszer került telepítésre, illetve megújult a tűzjelző rendszer is.

A solti középhullámú rádióállomás a Kossuth programot sugározza középhullámon, a rádiójelek nemcsak hazánkban, hanem Erdély, Vajdaság és Felvidék nagy részén is foghatóak, a fejlesztés eredményeképpen megvalósuló egyértelmű hangminőség javulás haszonélvezői a magyar anyanyelvű hallgatók.

Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz