Romáknak indult földi sugárzású rádió Szlovákiában

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Az állomás más kisebbségek felé is nyitna.

Egyedülálló vállalkozásba kezdett az Iniciatíva nevű civil szervezet négy évvel ezelőtt, amikor létrehozták Szlovákia első cigányoknak szóló webrádióját, a Rádio Romát.

Romáknak indult földi sugárzású rádió Szlovákiában

(forrás: radioroma.sk)

A projekt célja, hogy színvonalas, pártatlan hírszolgáltatást nyújtson, és első kézből tájékoztassa az országban élő roma lakosságot, amiben önkéntes szakemberek, és sok éves tapasztalattal rendelkező profi műsorvezetők is segédkeznek.

Az adó más társadalmi csoportok, például a zsidó és az LMBT közösség felé is nyitni szeretne, hogy megszólalási lehetőséget biztosítson mindenkinek, akinek a média fősodrában erre nincs lehetősége.

A Rádio Roma zenei kínálatának gerincét a ritmusos dance, hip-hop és cigányzene alkotja, de mellettük lírikus pop dalok és magyarországi előadók (pl. L.L. Junior, Nótár Mary, Várady Roma Café) művei is hallhatóak.

Az állomásnak tavaly lehetősége nyílt a földfelszíni sugárzás elindítására is, miután nyertek két frekvenciát a szlovák médiahatóság pályázatán. A besztercebányai 99.4 MHz idén december 1-jén, az eperjesi 97.2 MHz pedig még tavasszal indult el. Utóbbit Borsod megye északi, határ menti részein is fogni lehet néhol.

Terveik között szerepel, hogy Pozsonyban és Kassán is szerezzenek frekvenciát, továbbá idővel Csehországban is meg szeretnének szólalni. Mivel egy ilyen projekt a piacról csak korlátozott mértékben finanszírozható, ezért a pályázatok mellett elsősorban a hallgatók adományaiból szeretnék fenntartani magukat.

Korábban Magyarországon is működött romáknak szóló közösségi adó, a Rádió C csaknem 10 éven át sugárzott a budapesti 88.8 MHz-en.

Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz