Az utolsó országos FM adókat is lekapcsolta Norvégia

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Amíg Lettországban befejezték a digitális földfelszíni sugárzást, addig Norvégiában kalózok foglalták el a lekapcsolt FM frekvenciákat.

Ahány ország, annyiféle fejlettségi szint jellemzi a DAB+ formátumot a kontinensen. Sok helyen, így hazánkban is megrekedt a tesztelés fázisában, de Lettországban például már nem is lesz sokkal előrébb.

Az utolsó országos FM adókat is lekapcsolta Norvégia
 
December elején jelentette be a lett médiahatóság, hogy leállítják DAB+ tesztsugárzását. A közszolgálati rádió 5 állomását magában foglaló próba multiplex csaknem egy évig volt elérhető a balti állam fővárosában. A leállás hivatalos indoklása szerint a DAB+ bevezetése túl sokba kerülne az adófizetőknek, és a földfelszíni technológia helyett inkább az 5G hálózatokban, és azok fejlesztésében látják a rádiózás jövőjét.

Radikálisan máshogy gondolkodik Norvégia. A skandináv ország szerdán ért az FM adók lekapcsolásának utolsó fázisába, így Troms és Lapland régiókban is elhallgattak az országos kereskedelmi és közszolgálati rádiók a 100 MHz-es sávban, lezárva ezzel a közel egy évig tartó átállást.

Oslóban december 8-án hallgattak el a kereskedelmi rádiók FM adói, viszont a Radio Metro csoport állomásai (Radio Metro, Radio Rox, The Beat) továbbra is hallhatóak. Az országos kereskedelmi rádiókkal együtt nekik is le kellett volna kapcsolniuk az FM frekvenciáikat, azonban diszkriminatívnak tartják a folyamatot, mivel más városok helyi rádióival ellentétben ők nem kaptak haladékot a leállásra, és ezzel együtt lehetőséget sem, hogy a váltást kihasználva hallgatókat szerezzenek. Hedmark megyében például 48 százalékkal nőtt a Radio Metro hallgatottsága, miután lekapcsolták az NRK adóit.

Az engedéllyel rendelkező rádiók mellett a kalózok is szeretnének előnyt kovácsolni az átállásból. A norvég fővárosban több új kalózrádió is megszólalt az országos adók már nem üzemelő frekvenciáin, szinte azonnal a leállások után, többjük azért, hogy tiltakozzon az FM-sáv kivéreztetése ellen. A hatóságok ezt nem nézik jó szemmel, így állandó készültségben vannak.

Az utolsó országos FM adókat is lekapcsolta Norvégia
 
“Körülbelül 28 perccel az adóm bekapcsolása után már itt voltak” – mondta el az egyik kalóz a radionytt.no-nak. “Úgy gondolom, ez a folyamat a rádiózás búcsúja Norvégia nagy részén. Az emberek inkább a Spotify vagy a YouTube felé fordulnak, mint hogy DAB+ rádiókat vegyenek” – tette hozzá.

A helyzet meglehetősen ellentmondásos. Egyes felmérések szerint a norvégok 84 százaléka már rendelkezik valamilyen DAB+ vételre képes eszközzel, és az eddigi 5 helyett több mint 30 országos rádióállomást hallgathatnak rajtuk.

Hír forrása: RADIOSITE.HU

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz