Ezt a 10 dalt játszották a legtöbbet a rádiók 2017-ben

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Készítettünk egy saját összegzést a rádiók részvételével.

Még december elején  a Spotify elkészítette listáját, amelyből kiderült, hogy az előadók, együttesek és slágerek közül melyek voltak a legnépszerűbbek 2017-ben.

Ezen felbuzdulva elhatároztuk, hogy készítünk mi is egy összegzőt a rádiók bevonásával. Egy egyezményes megoldással jutottunk a végeredményünkre. A felmérésünk arra a metódusra alapoztuk, hogy lajstromba vettük az ország tizenkilenc megyeszékhelyének legutóbbi rádiós mérési adatait, és listáztuk, hogy ki volt a piacvezető az adott városban. Ennek alapjául az Inspira Research méréseit vettük, egészen egyszerűen azért, mert ez rendelkezik publikus adatsorral országos, budapesti és helyi szinten is.

Ez a két tábla volt a kiindulási pontunk:

Ezt a 10 dalt játszották a legtöbbet a rádiók 2017-ben

Az Inspira Research helyi rádiós adataiEzt a 10 dalt játszották a legtöbbet a rádiók 2017-benAz Inspira Research budapesti adatai

Felvettük a rádiókkal a kapcsolatot és elkértük tőlük azt a tíz legtöbbet játszott dalt, ami 2017-ben január 1. és december 6. között szólt az adott állomáson. Az utóbbi dátum alkalmazásának oka egyrészt az volt, hogy december 6-án adták ki a Spotify felmérését, másrészt szerettük volna kiküszöbölni a karácsonyi zenék okozta lehetséges torzítást.

A kapott listáknak sajnos nem mindegyike tartalmazott egzakt elhangzási számot, ezért akképpen rangsoroltuk a dalokat, hogy a legtöbbet játszott dalt 10 pontnyi helyiértékkel láttuk el, amíg a 10. helyezett 1 pontnyit kapott. A közte található dalok egy egyszerű skálázás alapján arányosan osztoztak a pontszámokban. Végül az így kapott értékeket vetettük egybe, és kaptuk meg a legtöbb pontszámmal rendelkező dalt, amely egyben a legtöbbet játszottnak is megfelelt.

Néhány kompromisszumot is kellett kötnünk a lista megalkotása során:

Például több megyeszékhelyen is a Rádió 1 a piacvezető, ezért az ő esetükben az országos játszási listát vettük alapul. Ez a lista egyébként publikusan is megtalálható, sőt meghallgatható a Rádió 1 hivatalos Youtube csatornáján. Ugyanígy a Rádió 1-hez köthető, hogy négy városban is az év második szakaszában történt a csatlakozás a hálózathoz. Ebben az esetben is a budapesti székhelyű hálózat elhangzási adatait vettük alapul, mivel a megszűnő/átalakuló helyi rádióktól nehézkes lett volna az adatbázist megszerezni. Budapesten habár a Sláger FM nyerte a mérést, őket nem kerestük meg, mivel zenei kínálatuk annyira speciális, hogy szignifikánsan nem jelent volna meg a listában. A Petőfi Rádió esetében azért nem tartottuk indokoltnak szereplésüket ebbena  felmérésben, mert a közszolgálati értékek védelmében felvállalt zenei arány, torz képet adna az összetett TOP 10-ben. A Petőfi Rádió az, ami pluszban felvállalja új, hazai dalok megismertetését a közönséggel. Viszont érdekesnek tartottuk annyira az adatsorukat, hogy a mostszol.hu oldal információi alapján összegyűjtöttük az év öt legtöbbet játszott magyar dalát, hogy összevethessük a megyeszékhelyi rádiók TOP 10-es felsorolásaival. Nyíregyháza esete speciális: A két helyi rádió a Sunshine FM és a Retro Rádió szinte fej-fej mellett halad az évben: 18-49-ben a Sunshine, míg 18-59-ben a Retro nyert.  Így, mivel a legszorosabb versenyt produkálják mindkét rádió adatait megvizsgáltuk. A békéscsabai helyzet jogi követhetetlensége miatt mi  a hálózathoz csatlakozott Rádió 1 játszási adatait emeltük be az összesítésbe.

A felmérésben végül ezek a rádiók vettek részt: 

Békéscsaba – Rádió 1 (hálózatos) Debrecen – Best FM Eger – Rádió 1 Győr – Rádió 1 Kaposvár – Rádió Most Kecskemét – Gong Rádió Miskolc – Rádió M Nyíregyháza – Retro Radio és Sunshine FM Pécs – Rádió 1 Salgótarján – Rádió 1 Szeged – Rádió 88 Szekszárd – Rádió Antritt Székesfehérvár – Fehérvár Rádió Szolnok – Aktív Rádió Szombathely – Rádió 1 Tatabánya – Forrás Rádió Veszprém – Méz Rádió Zalaegerszeg – Rádió 1

Mindezek alapján 2017-ben ezt a tíz dalt játszották a legtöbbször a hazai rádiók.

Ezt a 10 dalt játszották a legtöbbet a rádiók 2017-ben

Rádiós TOP 10 2017

A listáról és listákról holnap, 2018 első napján további érdekességeket olvashatsz a 42NETBlogon.

Köszönjük a  rádióknak, hogy részt vettek a felmérésben!
Jó rádióhallgatást és -készítést kívánunk 2018-ban is!

RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz