90 éves a szlovákiai magyar rádiózás

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

1928-ban szólalt meg először.

Már 90 éve sugároz magyar nyelvű programokat a Szlovák Rádió – írja az ORF magyar szerkesztősége. A Pátria Rádió napi 12 órában sugároz teljes értékű információs műsort, ami csak abban tér el a többségi rádiótól, hogy magyar nyelvű.

2012-ben egy szemléletváltás következtében egyre inkább eltértek a klasszikus nemzetiségi rádiótól, ahol a nyelven és a kultúrán volt a hangsúly. Ma már teljes formátumú a műsor, vannak nemzetközi, regionális, megyei és politikai hírek – mondta el Lovász Attila, a Szlovák Tévé és Rádió magyar adásának vezetője az ORF magyar szerkesztőségének.

„Továbbra is fontos helyet foglal el a magyar kultúra, de mi úgy gondoljuk, hogy a nyelvkultúra nevelése nem nyelvkultúra műsorok által zajlik, hanem azáltal, hogy a műsorvezetők olyan nyelvet használnak, melyet jó hallgatni, helyes, magyar, szabatos, közvetetten neveli a hallgatókat a teljes formátumú rádióban. És ha minden jól megy, pár év múlva 24 órában fogunk sugározni“ – tette hozzá Lovász Attila.

Az első magyar nyelvű műsor 1928. december 16-án hangzott el, és Kassáról sugározták. A rendszeres pozsonyi közvetítés csak a következő év februárjában kezdődött meg. A háburú utáni néhány hónapot kivéve folyamatosan sugároztak. A pozsonyi rádió 1944-ig sugárzott magyar nyelvű műsort. Csaknem négy év telt el a második világháború befejezésétől, amikor 1949 januárjától a pozsonyi stúdióból ismét megszólalt a Szlovák Rádió magyar nyelvű adása.

Kezdetben a magyar adás két alkalommal – reggel és délben összesen 40-60 percet sugározott –, de a hétvégéken az évek múltával egyre hosszabb lett az adásidő. A hatvanas évek közepétől a politikai és a közéletben beálló „olvadásnak” köszönhetően nemcsak a sugárzási idő bővült heti 33-35 órára, hanem a szerkesztőség létszáma is fokozatosan emelkedett. Az adásidő a rendszerváltás után folyamatosan nőtt , 2009 óta a sugárzást 12 órásra sikerült bővíteni, és a tartalom is igazodott a mai kor folyamatrádiózásának követelményeihez.

ORF, RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz