DAB+ hírek Európából

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Egyre több digitális adó sugároz a kontinensen.

Pályázatot ír ki Kijev első DAB+ multiplexének programhelyeire az ukrán médiahatóság. Ha minden a terv szerint alakul, 2018. második felében indulhat a sugárzás.

A programhelyekért országos és helyi állomások is pályázhatnak, azonban a médiahatóság főleg olyan rádiókat favorizál majd, amik az idáig nem, vagy csak részben betöltött piaci réseket hivatottak betölteni.

A multiplexet két adóról fogják terjeszteni 1 és 2 kilowatt közötti telejesítménnyel, a 7D csatornán. Kijevben jelenleg 38 rádió érhető el az URH sávban.

Lefedettség javítás Hollandiában

97%-ra bővült az országos kereskedelmi rádiókat tartalmazó multiplex lefedettsége Hollandiában. A vételkörzet javulását új adók indításával, és a meglévők optimalizálásával érték el.

DAB+ hírek Európából

(a kereskedelmi DAB+ multiplex lefedettsége Hollandiában – a kék szín a kültéri, a sárga a beltéri lefedettséget jelzi / forrás: radio.nl)

“A recsegések, pattogások, és egyéb vételi hibák, amik az FM adók hallgatásakor jelentkeznek az autóban ha egy kevésbé lefedett területen megyünk át, vagy pl. a vonaton és a buszon, DAB+ vételnél már nem jelentkeznek” – mondta Herbert Visser, a holland kereskedelmi rádiók egyesületének elnöke a radio.nl-nek. Azoknál az autórádióknál, amiknek a DAB antennáját a szélvédőre kell tapasztani, szintén javult a vétel, nem beszélve a lakások belsejéről.

A 11C csatornán sugárzó multuplexben jelenleg 16 állomás érhető el, köztük az összes országos kereskedelmi rádió, és azok tematikus adói, pl. a Sky Radio Hits, a 538 Top 40 vagy a Radio 10 60s & 70s. Hollandiában tavaly a lakosság 13%-a hallgatott rádiót a DAB+ platformon, és több mint 150 ezer digitális készüléket adtak el.

RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz