Megszűnik a veszprémi Mária, tovább szólhat a karcagi Aktív

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A Médiatanács heti ülésének döntései.

Nem hosszabbította meg a veszprémi 95.1 MHz-en működő Mária Rádió Völgyhíd műsorszolgáltatási engedélyét a Médiatanács. Az FM4 Kft. üzemeltetésében álló állomásnak azért kell elhallgatnia, mert a testület szerint ismételt jelleggel megszegték a médiatörvény rendelkezéseit, így jogszabályi akadálya van a licenc megújításának. Az nmhh.hu-n elérhető nyilvántartás szerint a Mária Rádió Völgyhíd engedélye még 2018. március 26-ig lesz érvényes.

A miskolci éter is szegényebb lett egy rádióval: a grémium a médiaszolgáltató üzemeltetőjének kérésére közös megegyezéssel megszüntette a 88.7 Code FM műsorszolgáltatási jogosultságát. A 2010-ben indult, fiatalokat célzó CHR-Dance zenei formátumú kisközösségi rádió információink szerint már decemberben elhallgatott, azonban az elköszönő Facebook bejegyzésük szerint valahol, valamilyen formában még vissza szeretnének térni.

A testület 2023-ig meghosszabbította a karcagi 93.8 MHz-en elérhető Aktív Rádió jogosultságát. Az állomás a kracagin kívül még két frekvencián sugároz, Szolnokon a 92.2 MHz-en és Tiszakécskén a 102.2 MHz-en.

Közel a start a hajdúsági Rádió 1-eknél

Hozzájárult a testület, hogy az LB Rádió Kft. – egy hónap halasztással – legkésőbb február 1-jén kezdje meg médiaszolgáltatását a Hajdúböszörmény 98.9 MHz, a Hajdúnánás 93.3 MHz és a Hajdúszoboszló 100.6 MHz helyi frekvenciákon. A Hír forrása: RADIOSITE fórumozóinak helyzetjelentése szerint a hajdúnánási és hajdúböszörményi frekvenciákon már elindult a tesztsugárzás.

A Médiatanács közleményében hozzáteszi, hogy a médiaszolgáltatás megkezdésének halasztását engedélyező gyakorlatot még a Médiatanács jogelődje, az ORTT dolgozta ki, amelyet azóta is következetesen alkalmaz a grémium, ha a kérelmeket határidőben és kellőképpen alátámasztva terjesztik elő. 2011 óta összesen 36 alkalommal fordult elő, hogy a testület hasonló ügyben hozott döntést, legutóbb tavaly augusztusban, a Mária Rádió Savaria ügyében, a Szombathely 88,4 MHz-en.

A jogosultság időtartama ugyanakkor nem a szolgáltatás megindulásától, hanem a hatósági szerződés megkötésétől kezdődik, és a pályázatot elnyert szolgáltatóknak már a szerződés megkötésének időpontjától kell fizetniük a médiaszolgáltatási díjat is.

Ideiglenes engedély a Helikon Rádiónak

A Helikon Rádió kérelmére a tanács a január 13. – március 14. közötti időszakra ideiglenes hatósági szerződést köt a médiaszolgáltatóval a Keszthely 99.4 MHz és a Nagykanizsa 95.6 MHz helyi rádiós frekvencia használatáról, tekintve, hogy a frekvenciákhoz kapcsolódó új pályázati eljárások még nem zárultak le.

Bírságok a műsorkvótáktól való eltérés miatt

A Médiatanács lezárta a műsorkvóták 2016-os teljesítésére vonatkozó, rádiókkal szembeni hatósági eljárásokat.A jogsértések miatt a tanács összesen hat körzeti, egy helyi, illetve két kisközösségi rádió esetében alkalmazott bírságot 83,5 és 12 ezer forint közötti értékben. A testület a bírságok differenciálásánál figyelembe vette, hogy a jogsértés hány kategóriát érintett, milyen mértékben tért el a vállaltaktól, illetve alkalmazott-e a testület az adott szolgáltató ellen bírságot vagy egyéb szankciót az elmúlt három évben.

Hír forrása: RADIOSITE

(a  szerző a cikkben megemlített Code FM munkatársa volt)

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz