Ma van a rádiózás világnapja

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A World Radio Day idén a rádiók és a sport kapcsolatát ünnepli.

Az UNESCO 2011. évi határozata alapján 2012-től ünnepeljük február 13-án a rádió világnapját, immáron hatodik alkalommal. 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról, ami akkoriban olyan nemzetközi sugárzású állomásokhoz volt mérhető, mint a BBC World Service vagy a Deutsche Welle.

Ma van a rádiózás világnapja

(forrás: World Radio Day)

A World Radio Day célja, hogy felhívja a figyelmet a rádiózás erejére, fontosságára és tájékoztatási képességére. A rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb és viszonylag alacsony költségvetésű eszköze. A Föld lakosságának mintegy 95%-a használja több-kevesebb rendszerességgel.

A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok, nők, gyerekek, szegények, betegek számára is lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak az információáramlásba. A természeti vagy emberi kéz által okozott katasztrófák esetén emberi életeket menthet.

Az újságírók számára, akik a társadalomban közfeladatot látnak el, amikor közérdekű ügyekről tudósítanak, állást foglalnak, kritikát gyakorolnak vagy más módon hatnak az emberek véleményformálására, a rádió teret biztosíthat az információ gyors közlésére.

Ma van a rádiózás világnapja

(forrás: World Radio Day)

Idén a rádiók és a sport kapcsolatának szentelik a rádiózás világnapját. A sport érzelemmel teli, változatos, és képes megmozgatni a tömegeket. A rádió közvetíti ezt az érzelmi világot és rajongást az események és a hallgatók között, legyenek azok otthon vagy épp utazás közben.

Ebben az évben, amikor két fontos sportesemény is megrendezésre kerül (téli olimpia, labdarúgó-világbajnokság), a rádióknak különleges relevanciája van. Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója szerint a rádiók a fair play, a csapatmunka és az egyenlőség közvetítésében is nagy szerepük van.

“A rádiózás világnapján fogjunk össze, hogy a rádiót egy egyre függetlenebb és pluralisztikusabb médiává tegyük. Egyesítsük erőinket, ünnepeljük a sport és a rádiózás együttműködésének lehetőségét a fejlődés és a béke támogatásában.” – tette hozzá.

A legutóbbi felmérések szerint a közel 10 milliós magyar lakosságból naponta 6 millióan, hetente 7,5 millióan hallgatnak rádiót. Ez azt jelenti, hogy országos szinten a 15 éves vagy idősebb lakosság 71%-a naponta, míg 90%-a hetente hallgat rádiót.

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz