Életműdíjat alapított a Rexfilm

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A rádiós technikai eszközöket is forgalmazó cég által létrehozott elismerést csütörtök este adták át.

A magyarországi televíziós technológiai szakma sokat köszönhet azon szakembereinek, akik kimagasló tudásukkal, kitartásukkal, évtizedes munkájukkal a háttérből, mégis közvetlenül hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai televíziózás a világ élvonalához tartozhat. Ennek elismeréseként a Rexfilm megalapította életmű díját, kifejezve tiszteletét a szakma nagyjai előtt, egyúttal pedig hagyományt teremt a műszaki területen dolgozók elismerésének.

A díjat Altmann Juditról a Magyar Televízió egykori műszaki igazgatójáról nevezték el, aki az egyetlen női műszaki vezetője volt a televíziónak. Az elismerést ünnepélyes keretek között adta át Csapó Gábor, a Rexfilm ügyvezetője, valamint Varsányi Gábor üzletfejlesztési igazgató, a március 22-én megrendezésre került éves partnertalálkozó rendezvényen.

Altmann Judit Altmann Judit a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán szerzett diplomát 1958-ban, majd a Magyar Televíziónál helyezkedett el, amely az első és egyben utolsó munkahelye volt. Meghatározó szerepe volt a karbantartási módszerek és rendszerek kialakításában, az egyre bonyolultabb műszaki berendezések és rendszertechnikák hibakeresési és javítási metodikájának kialakításában. A műszaki üzemfenntartás vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt a nagyüzemmé váló műsorkészítés biztonságos és zavartalan hátterének megteremtésében. A nevéhez fűződik az MTV székházban, a stúdiók felszereltségének fokozatos modernizálása a kezdeti fekete-fehér kameráktól a színes elektroncsöves kamerákig, majd a 80-as évek elejétől az akkor Cocom listás modern Sony és Canon kamerák hazai behozatala is. E mellett a Színház és Filmművészeti Főiskolán televíziós műszaki ismereteket tanított. Imádta a munkáját, amelyet mindig össze tudott hangolni színes társadalmi és családi életével. 1996-ban, mint az MTV Műszaki Igazgatója ment nyugdíjba. Két gyermeke és 4 unokája van, akiknek születését sajnos már nem élhette meg.Életműdíjat alapított a Rexfilm

(forrás: Rexfilm)

„A Rexfilmnél szívügyünknek és küldetésünknek tekintjük a televíziós technológiai szakmában dolgozó szakemberek munkájának elismerését. Reméljük, hogy ezzel a díjjal méltó módon kifejezésre juttattuk nem csak a díjazottak, hanem Altmann Judit munkássága iránti nagyrabecsülésünket.” – tette hozzá az ünnepségen Varsányi Gábor.

Az életműdíj történetének első két jelöltje Horváth Miklós és Ágoston György, akik személyesen vették át a bronzból készült, tévékamerát ábrázoló szobrot.

Életműdíjat alapított a Rexfilm

(forrás: Rexfilm)

Horváth Miklós és Ágoston György digitalizálás területén végzett úttörő munkásságát 1993-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésével ismerték el.

Ágoston György és Horváth Miklós  Ágoston Györgyöt 1976-ben hívták a Magyar Televízió akkor megalakult Szegedi Körzeti Stúdiójához, hogy teremtse meg a Stúdió működésének műszaki-technológiai feltételeit. A Stúdió műszaki csapatának megteremtését követően tevékenyen részt vett az új stúdiószékház tervezésében és megépítésében, majd később a technológia fölszerelésében. 1986-tól a stúdióvezető helyetteseként a teljes infrastruktúra irányítása lett a feladata. 1988-ben áthelyezték Budapestre, s kinevezték a Magyar Televízió újjáalakuló Műszaki Igazgatóságának igazgatóhelyettesévé, s egyidejűleg megbízták az újonnan alakult Fejlesztési és Beruházási Főosztály vezetésével. Budapestre kerülése idején számos nagy projekt volt folyamatban (közöttük az új 6-os Híradó stúdió és az új 2-es programlebonyolító építése). Néhány hónap múlva pedig már indítani kellett az építészetileg befejezés előtt álló Bojtár utcai technológiai projektet is, ami a Magyar Televízió eddigi legnagyobb beruházása volt, egyben technológiailag világszínvonalúra emelte az MTV-t. 1997-ben kinevezték az MTV RT. műszaki igazgatójává. Munkássága és aktív pályafutása alatt számtalan műszaki fejlesztés, digitalizáció és az elavult technológiai rendszerek megújításán dolgozott munkatársaival együtt, nagy sikerrel. Nem csak a Magyar Televíziónál, hanem több különböző hazai és nemzetközi szakmai szervezetnél és tudományos egyesületnél töltött be fontos tisztségeket.

Horváth Miklós az ELTE fizika szakán szerzet diplomát 1956-ban. Harmadéves egyetemistaként már részt vett különböző televíziós-kamera konstrukciós munkákban, majd jelen volt a Magyar Televízió megalakulásánál és közreműködött az első stúdiók megépítésében. A nevéhez fűződik az első közvetítő kocsi megépítése, valamint az első filmes telerekorder berendezés felszerelése, üzemeltetése és technológiájának kidolgozása, amellyel megteremtették a rögzítés lehetőségét. 1972-ben, egy nemzetközi csapat tagjaként részt vett az első téli olimpia közvetítésében, amelyet sikere nyomán további nemzetközi projektek követtek. Szerepe volt az első színes stúdió tervezésében és megvalósításában, a mobil technikák bővítésében továbbá az új stúdiók importbeszerzéseiben és felszerelésének kialakításában. Precíz munkájával, szakértelmével és négy évtizednyi kitartó munkájával maradandót alkotott a magyar televíziós szakmában.

Csapó Gábor kérdésünkre elmondta, hogy az életműdíjra jelölés kizárólag szakmai szempontok alapján történik. Alapvető feltétele, hogy csak olyan jelölt kaphatja, aki már nem aktív résztvevője a televíziós technológiai területnek, így nincs kapcsolata egyik üzleti szereplővel sem. A közel 30 cm magas, bronzból készült szobor Molnár Levente szobrászművész munkája, és kifejezetten erre az alkalomra készült.

(A cikk Sárközi Szabina írása)

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz