RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A RADIOSITE folyamatosan frissülő hírfolyamban számol be a világ legnagyobb broadcast technológiai kiállításáról. Tudósítóink: Bajáki Gábor, Tarr-Pintér Dániel Róbert, Szöllősi János, Zsófi Marianna

Kedd

14:57 – Az amerikai műsorszolgáltatók országos szövetségének, azaz az NAB-nek a kiállítását 1991 óta tartják évente Las Vegasban. Az ez évi eseményen több mint 200 cég első alkalommal fog kiállítani. Ilyen például a Sohonet, az Apalya Technologies és a StreamShark. Ez a 244 cég veterán technológia vállalatok garmadájához fog csatlakozni, akik a megközelítőleg 93 ezer négyzetméteres (1 millió négyzetláb) kiállítótéren lesznek jelen. Mintegy 1700 kiállítóra számít az NAB, ebből 819 nemzetközi cég, a világ vezető márkái: Sony, Canon, Nikon, Panasonic, Cisco, Ericsson, Google, Facebook, IBM, Microsoft, AWS Elemental, Adobe, Avid, Sharp. Az NAB Show-n új specializálódott előadóterek is lesznek, például a Podcasting Pavilion, ahol a podcastek technikai előállítását támogató cégek mutatják be termékeiket, és lesz egy Immersive Storytelling Pavilion is, ahol a virtuális, kiterjesztett valósággal foglalkozó standok várják majd az érdeklődőket.

RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

(fotó: Kőrösi Tamás)

15:31 – Ebben az évben Neal Mohan, a Youtube Chief Product Officer-e lesz a nyitó nap fő előadója. A rádiósoknak külön csemege, hogy az idei NAB-vel párhuzamosan fut helyi idő szerint április 11-én a Business of Broadcast Conference a North Hall of the Las Vegas Convention Center-ben, ahol a rádió üzleti lehetőségeit vizsgálják a jövő technológiája által adott lehetőségekben. Kerekasztal-beszélgetést is tartanak, ahol a helyi rádiók las vegasi lövöldözés során betöltött szerepét fogják elemezni, továbbá arról is szó lesz, hogy a rendvédelmi szervek és a műsorszogláltatók hogyan tudnak hatékonyan együttműködni egy ilyen helyzetben.

RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

(fotó: Kőrösi Tamás)

16:11 – Forradalom az NAB-n! Új termékeket mutat be a Blackmagic Design. Frissített termékpalettával érkezett az amerikai műsorszolgáltatók országos szövetségének, azaz az NAB-nek a kiállítására a mozgóképes technológiák egyik vezető cége, a Blackmagic Design. A kodekjeiről és minőségi szerkesztő munkaállomásairól híres vállalat egyik kiemelt újdonsága a DaVinci Resolve szoftver 15-ös verziója, ami Fusion vizuális effekteket, mozgásgrafikákat, hangszerkesztő eszközöket és több száz egyéb új funkciót foglal magába. A Blackmagic szerint ez a szoftver történetének eddigi legnagyobb frissítése. Bemutatják a cég új 4K-s hordozható kameráját is, ami 4/3-as HDR szenzorral és közvetlen USB-C felvételi lehetőséggel kerül majd piacra. A legújabb technológiák mellett az előző modell tapasztalataira, és a felhasználók visszajelzéseire is építettek a termék fejlesztésekor. Újdonság lesz még a Cintel Scanner 2, a Mini Converter UpDownCross HD és a Mini Converter Optical Fiber 12G is. Grant Petty, a Blackmagic Design ügyvezető igazgatója szerint az új DaVinci Resolve 15 teljesen át fogja alakítani a piacot, hardveres megoldásaik pedig lehetővé teszik, hogy az ügyfelek televíziós műsorai és filmjei a világon elérhető legjobb minőségűek legyenek.

17:28 – Egyértelműen a Dante lett az IP audio piac nyertese! 2 évvel ezelőtt, még nem lehetett látni, hogy a Telo Alliance képes lesz-e megnyerni a voice over IP versenyt a LiveWire-el. Ma is ezt a megoldást tekintjük a legkedvesebb és legstabilabb IP audio formátumnak. Egyetlen hatalmas probléma viszont van vele. Az pedig az ára. Míg egy Dante licenc 64/64 I/O 30 dolláros – kb. 7,500,- HUF -, nagyságrendért a tiéd lehet, addig a LiveWire 2/2 I/O kb. 500 USD. Erős a kontraszt. Már csak azért is, mert szinten minden Live berendezés a Dante formátumot támogatja így a Broadcast eszközök és a koncert és vagy kitelepülésre is használt keverők, mikrofon előfokok és processzorok mind azonos nyelvet beszélnek, ahogyan egyre több gyártó standján ezt táblákkal is jelzik, amelyeken ez áll: “Dante spoken here”.

RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

(fotó: Kőrösi Tamás)

A Ravennát azért nem soroljuk ide jelenleg, mert kizárólag Lawo berendezésekben és Digigram kártyákban jelenik meg. Ingyenes de sokkal zártabb rendszer annak ellenére, hogy nyílt a forráskódja. Itt azért azt elmesélném, hogy az egyetlen olyan IP audió megoldás, a RAVENNA, amelynek van szinkron órajele, aminek köszönhetően ugyanazt az IP streamet bármennyi végponton szimultán, zero latencyvel tudjuk visszahallgatni.

RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

(fotó: Kőrösi Tamás)

Összegezve! A Dante minden eddiginél elterjedtebb lett és elképesztő megoldásokat kínál az audio stremek kezelésére. Egyet mondok 1000 lesz belőle: Dante Domain Controller! Ez egy webes felület, ami felderíti a hálózaton az összes Dante, AES67 streamet és Te képes vagy gyermeki könnyedséggel routolgatni, Windows és Acitve directory szinten jogosultságokat osztani  -megjelenjen a hangkártya vagy egy forrás Józsefnél vagy sem -, ezentúl még a hibák keresésére is rendelkezik egy monitoring rendszerrel. Ezzel együtt azt tudnod kell, hogy nem fekete vagy fehér ez a dolog.

RADIOSITE az NAB Show-n (frissítve: csütörtök, 18:30)

(fotó: Kőrösi Tamás)

A Ravenna megoldásai olyan mértékben kiforrottak, hogy egy Lawo szellemiségű – pl.: teljesen nulláról épített rendszerben -, a végtelen a négyzeten lehetőséget ad. A Telos Alliance is hasonló gondolkodással bír a LiveWire és az Axia pultok valamint az Omnia adásprocesszorok tekintetében! Gondolj csak bele! Egyedül LiveWire megoldásban létezik egyetlen gyártónál Keverőasztal, Mikrofonprocesszor, Adásprocesszor és még Telefonhibrid is! Megfelelve az első mondatnak, miszerint a Dante a nyertes kijelenthető, hogy a legtöbb gyártó a Dantet választotta, így ennek a legkedvezőbb az ára és ez a legjobban integrált megoldást. Más kérdés, hogy kinek mi a fontosabb! A sok gyártó és rengeteg hegesztés vagy egy integrált rendszer egy vagy maximum 3-4 gyártó termékeinek használata mellett.  (PiDRó)

Szerda 

12:43 – A The National Association of Broadcasters (NAB) bejelentette a Crystal Radio Awards 10 győztesét. 1987 óta ismerik el a rádióállomásokat kiemelkedő közösségi szolgálatukért. Ebben az évben 50 döntős közül választották ki a 10 győztest, akik előtt itthoni idő szerint szerdán délelőtt tisztelegtek a We Are Broadcasters ünnepségen.
A nyertesek listája:

KFOR-AM Lincoln, Neb. KGSR-FM Austin, Texas KTAR-FM Phoenix, Ariz. KTTS-FM Springfield, Mo. KXLG-FM Watertown, S.D. WHKO-FM Dayton, Ohio WINS-AM New York City, N.Y. WSOY-AM Decatur, Ill. WTMX-FM Chicago, Ill. WWJ-AM Detroit, Mich.

A listát egy szakmai zsűri állította össze, amely rádiós szakemberekből, közösségi szervezetek küldötteiből és PR-cégek munkatársaiból állt. A díjátadó estjén az NAB elnöke elmondta:

A helyi rádió- és televízióállomások létfontosságú szerepet töltenek be a közösségekben és az innováció folyamatossága további lehetőséget ad a műsorszórók, de főleg a hallgatók és a nézők kezébe.

23:57 – A harmadik nap végeztével összefoglalhatjuk, hogy a kiállítás áttörő technológiákat és újításokat mutat be a média, a szórakozás és a technológia terén – erről az NAB Show hivatalos oldala ír. Ezen a napon az AWS tartott egy három részes előadást a főszínpadon, amely a tartalomgyártás technológiájának fejlődését mutatta be. A bemutató részeként Marco Tempest a NASA kreatív technológusa egy gesztus vezérelt drónt reptetett és megmutatta a kiterjesztett valóság lehetőségeit. A szekció előadói később csatlakoztak Michelle Munson moderátorhoz, hogy megvitassák, hogyan változnak az adatfelhőalapú munkafolyamatok és a gépi tanulás a jelen korban.  Az előadásokról rövid klipeket ITT nézhetsz meg, az NAB-ről galériánkat pedig ITT tekintheted meg.

Csütörtök

18:30 -Exkluzív videoriport a Las Vegas Convention Centerből:

http://radiosite.hu/wp-content/uploads/2018/04/NAB2018-2.m4v

RADIOSITE

 

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz