Hírek Európából

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Szlovák zenei kvóta, dán FM lekapcsolás, bővülő svéd piac, orosz formátumváltás, visszavonuló rádiós veterán, belga NRJ-terjeszkedés.

Szlovákia

Pert nyert a Rádio Expres a szlovák Médiahatósággal (RVR) szemben, a hazai zene arány ügyében – írja a radia.sk. Az állomás 2016-ban felmentést kért a frissen bevezetett 20%-os kötelező szlovák zenei kvóta alól arra hivatkozva, hogy zenei formátumukból adódóan nem tudnák teljesíteni azt, csak aránytalanul nagy zenei szerkesztésbeli változtatások árán. Az RVR akkor elutasította a kérelmüket, azonban a pozsonyi bíróság szerint nem volt megfelelő a hatóság indoklása, ezért hatályon kívül helyezték a testület döntését. Az RVR szóvivője szerint valószínűleg fellebbeznek a bíróság határozata ellen.

Dánia

A dán kormány bemutatta a következő évekre vonatkozó médiapolitikai tervezetét, amiben a többi között az szerepel, hogy akár már 2021-ben lekapcsolhatják az FM adókat – közli a svéd Radionytt. Ehhez teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy 2019-ig 50 százalék fölé emelkedjen a digitális készülékeken való rádióhallgatás, ami jelenleg 38%. Az országos és helyi kereskedelmi rádiók ellenzik a kormány ötletét.

Hírek Európából

(A dán Pop FM stúdiója – forrás: facebook.com/popfmdk)

 

A dán médiahatóság eredményt hirdetett a hatos számú országos frekvenciahálózat pályázatán, amin a Bauer Media lett a befutó a Pop FM-mel. A hálózaton eddig is ez az adó volt hallható, így 2022-ig tovább folytathatják a műsorszolgáltatást. A licence díjat a rádió bevételei alapján fogják kiszámolni: 75 és 100 millió korona nyereség között 5 százalékot, 100 és 200 millió korona bevétel között 10 százalékot, 200 millió korona feletti profit felett pedig 15 százalékot kell majd fizetniük a médiahatóságnak.

Örményország

Egy órára meg kellett szakítania adását az örmény állami rádiónak, miután ellenzéki tüntetők törtek be a stúdióba – írja a Magyar Idők. A demonstrálók adásidőt követeltek, hogy beolvashassák követeléseiket, mert normál esetben szerintük erre nem  lenne lehetőségük.

Hírek Európából

(Tüntető az örmény állami rádió stúdiójában – forrás: news.am)

Svédország

Négy országos kereskedelmi rádiója lesz Svédországnak idén augusztustól. Az MTG bejelentette, hogy az általuk nyert 17 regionális frekvenciacsomagon egységesen a Star FM nevű, Oldie-based AC formátumú adót fogják elindítani. Az összekapcsolt vételkörzeteknek köszönhetően az állomás a lakosság mintegy 70 százalékát fogja elérni. A másik három országos frekvenciahálózaton a Mix Megapol, a Rix FM és az NRJ lesz hallható.

Oroszország

Formátumot és nevet vált a moszkvai Best FM. A nyugati popzenére szakosodott adót Emin Aglarov azeri-orosz énekes és üzletember vette meg idén év elején. Tervei szerint az Evropa Plus és az Energy közé pozicionált CHR állomást indít majd a frekvencián, Zhara FM néven.

Belgium

Flandriában terjeszkedik az NRJ – írja a radio.nl. A világszerte ismert francia rádiós brand ősztől országosan is fogható lesz Belgium északi felében, a tavaly kiosztott országos frekvenciacsomagok egyikén.  Az új adó a 14 és 44 év közötti nagyvárosi lakosokat fogja célozni műsoraival.

Hírek Európából

(Az NRJ logója)

Hollandia

21 év után abbahagyja a műsorvezetést Hollandia legnépszerűbb reggeli rádiós személyisége, Edwin Evers – írja a radiofreak.nl. A 538 reggeli műsorának házigazdája egy tv interjúban jelentette be, hogy az ország leghallgatottabb drive-time műsorában már csak év végéig lesz hallható. Az rádió azóta bejelentette, hogy 2019-től Frank Dane veszi át a reggeli műsor vezetését, aki jelenleg a hétköznap délutáni, és a péntek esti sávban hallható.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz