Április elején megkezdődött a hivatalos digitális rádiósugárzás Bécsben

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

3 év tesztelés után elindult Ausztria első hivatalos digitális rádiós sugárzása.

A Bécsre és az agglomerációra érvényes licencet a RTG Radio Technikum GmbH nyerte el, melynek tulajdonosa 50%-ban a Technikum Wien főiskola. A név ismerősen csenghet, hiszen a tesztsugárzásban is jelen voltak Radio Technikum néven.

A “CityMux Wien II” elnevezésű csomag a 11C csatornán sugároz jelenleg egy telephelyről, Bécs egyik felhőkarcolójáról, a DC Towerről 12,6 kW-tal. A tervek szerint ehhez csatlakozik nemsokára egy másik adótorony, mégpedig Wien-Liesing 10kW teljesítménnyel, mely szimultán fog sugározni a 11C csatornán.

Az elmúlt évi tesztsugárzás során nem csak technikai tesztek zajlottak, de a lakosságot is elkezdték felkészíteni a rádiózás aranykorát jelentő digitális sugárzásra: a nagyobb műszaki áruházláncok olcsón kezdtek jó minőségű DAB+ kompatibilis készülékeket árulni.

Az új, reguláris DAB+ digitális rádiósugárzásnak köszönhetően a hallgatók szélesebb programkínálathoz, több információhoz, kényelmi szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, ráadásul több esetben az FM-hez képest jobb minőségben is. Még el sem indult minden rádió a multiplexen, de már most széles programkínálattal lehet találkozni, legyen szó popzenéről, lounge zenéről, közlekedési információkról, gyermekműsorokról vagy akár vallási tartalomról.

A következő rádiók érhetőek el jelenleg: Technikum One (AC), Technikum City (Lounge), ARBÖ-Verkehrsradio (közlekedés), Big City Life (urban), ENERGY (CHR), Arabella (AC), Radio Maria (vallási), Mein Kinderradio (ifjúsági), ERF Plus (vallási), NOW Radio (CCM hits), MEGA Radio (hírek), Sout Al Khaleej (arab nemzetiségi). És ez még nem a teljes lista, információink szerint a MUX teljes kapacitása ki lesz használva a közeljövőben.

(A cikk szerzője Keszei László, az osztrák Radio OP munkatársa)

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz