Chicago egyik leghallgatottabb rádiója egy tv adó

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Ráadásul kis teljesítményű, és nem is vehető minden készülékkel.

Chicago leggyorsabban növekvő rádiójában nincsenek műsorvezetők, alig lehet fogni, és technikai értelemben nem is rádió – írja a Chicago Tribune.

A WRME-LP MeTV FM egyike azoknak az úgynevezett Franken-FM adóknak, amik egy szabályozásbeli kiskaput kihasználva működnek szerte az Egyesült Államokban. Az amerikai frekvenciakiosztás szerint ugyanis az FM sáv hivatalosan csak 88,0 MHz-től kezdődik, a 87,5 és 87,9 MHz közötti tartomány pedig még a VHF csatornák hangvivőinek van fenntartva.

A 2009-es analóg lekapcsolás ellenére az amerikai kommunikációs hatóság (FCC) nem állította le a VHF sáv 6-os csatornájára licencelt kis teljesítményű tv adókat. Mivel a 6-os csatorna hangvivője a 87,75 MHz-re esik – amit még az Egyesült Államokban forgalmazott rádiókészülékek többsége is tud venni -, sokan a tartalombeli kötöttségek hiányára hivatkozva nem tv, hanem rádióműsort kezdtek el sugározni azon. A működés egyedüli feltétele, hogy a hang mellett a képvivőn is legyen tartalom, amit a legtöbben a rádió logójának, vagy klasszikus filmek végtelenített sugárzásával teljesítenek.

Ennek a kerülőútnak köszönhetően jött létre 2015-ben a chicagoi WRME-LP is, ami hosszú éveken át próbálkozott különböző formátumokkal, melyekből a Soft Oldies vezetett sikerre. A baby boomer generációt, tehát a most 45 és 64 év közöttieket célzó rádió aktív rotációjában több mint 3500 zene található a Beach Boystól a Beatlesön át egészen Billy Joelig, kiegészítve máshol ritkán hallható dalokkal.

A MeTV FM-en nincsenek műsorvezetők, és híreket is csak a drive-time óráiban tűznek műsorra. A különleges zenei válogatás és a szokatlan programming ellenére a WRME-FM a legutóbbi mérések alakalmával bekerült Chicago 10 leghallgatottabb rádiója közé, és jelenleg a 9. helyen áll olyan adókat megelőzve, mint az iHeartMedia által üzemeltetett CHR formátumú Kiss FM, a hírrádió WGN, vagy a szignálparkjáról híres WLIT.

A rádió létét azonban fenyegeti az FCC által kitűzött 2021-es határidő, amikor a kis telejsítményű analóg tv adóknak is váltaniuk kell digitális sugárzásra.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz