Chicago egyik leghallgatottabb rádiója egy tv adó

Ráadásul kis teljesítményű, és nem is vehető minden készülékkel.

Chicago leggyorsabban növekvő rádiójában nincsenek műsorvezetők, alig lehet fogni, és technikai értelemben nem is rádió – írja a Chicago Tribune.

A WRME-LP MeTV FM egyike azoknak az úgynevezett Franken-FM adóknak, amik egy szabályozásbeli kiskaput kihasználva működnek szerte az Egyesült Államokban. Az amerikai frekvenciakiosztás szerint ugyanis az FM sáv hivatalosan csak 88,0 MHz-től kezdődik, a 87,5 és 87,9 MHz közötti tartomány pedig még a VHF csatornák hangvivőinek van fenntartva.

A 2009-es analóg lekapcsolás ellenére az amerikai kommunikációs hatóság (FCC) nem állította le a VHF sáv 6-os csatornájára licencelt kis teljesítményű tv adókat. Mivel a 6-os csatorna hangvivője a 87,75 MHz-re esik – amit még az Egyesült Államokban forgalmazott rádiókészülékek többsége is tud venni -, sokan a tartalombeli kötöttségek hiányára hivatkozva nem tv, hanem rádióműsort kezdtek el sugározni azon. A működés egyedüli feltétele, hogy a hang mellett a képvivőn is legyen tartalom, amit a legtöbben a rádió logójának, vagy klasszikus filmek végtelenített sugárzásával teljesítenek.

Ennek a kerülőútnak köszönhetően jött létre 2015-ben a chicagoi WRME-LP is, ami hosszú éveken át próbálkozott különböző formátumokkal, melyekből a Soft Oldies vezetett sikerre. A baby boomer generációt, tehát a most 45 és 64 év közöttieket célzó rádió aktív rotációjában több mint 3500 zene található a Beach Boystól a Beatlesön át egészen Billy Joelig, kiegészítve máshol ritkán hallható dalokkal.

A MeTV FM-en nincsenek műsorvezetők, és híreket is csak a drive-time óráiban tűznek műsorra. A különleges zenei válogatás és a szokatlan programming ellenére a WRME-FM a legutóbbi mérések alakalmával bekerült Chicago 10 leghallgatottabb rádiója közé, és jelenleg a 9. helyen áll olyan adókat megelőzve, mint az iHeartMedia által üzemeltetett CHR formátumú Kiss FM, a hírrádió WGN, vagy a szignálparkjáról híres WLIT.

A rádió létét azonban fenyegeti az FCC által kitűzött 2021-es határidő, amikor a kis telejsítményű analóg tv adóknak is váltaniuk kell digitális sugárzásra.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje: