Országos lett a Retro Rádió

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Csaknem két év eltelte után újra szól Magyarország egyetlen országos kereskedelmi frekvenciahálózata.

Csütörtök éjfélkor elrajtolt Magyarország vadonatúj országos kereskedelmi rádiója, a Retro Rádió. A régi-új állomás az LGT – Szól a rádió című dalával kezdte országos pályafutását, majd Klamancsek Krisztián üdvözölte a hallgatókat.

Az új frekvenciák indulásával egy időben a Retro Rádió internetes oldala is frissült, és immáron megújult designnal várja a látogatókat. További újdonság, hogy az adó játszási listája alapján már a 90-es évek dalai is részét képezik a Retro Rádió rotációjának, éjfél után hallható volt a többi között az 1993-as Give It Up a Cut ‘N Move-tól, és az Erasure 1991-es Love To Hate You című száma is.

Országos lett a Retro Rádió

(forrás: retroradio.hu)

A Retro Rádió az országossá válással egy időben befejezte a sugárzást a budapesti 99,5 MHz-en és a nyíregyházi 103,9 MHz-en is. Előbbi jogosultságon a Magyar FM, utóbbin pedig a Best FM szólalt meg nem sokkal éjfél után. Azóta mindkét adón egy gyakran ismételt felhívással igyekeznek “átterelni” a hallgatókat a Retro Rádió új frekvenciáira.

Országos lett a Retro Rádió

(forrás: retrofm.hu)

A Magyar FM első hallás alapján túlnyomórészt a hazai pop, pop-rock és indie pop zenei szcéna legjobbjaira fókuszál, időben nagyjából a 2000-es évek elejéig visszamenően. A nyíregyházi Best FM előreláthatólag a debreceni névrokon arculatát fogja átvenni, legalábbis erre utal, hogy az adó weboldalán a jól ismert piros-fehér logó jelent meg tegnap este, 104,6 helyett 103,9-cel.

Korábban a Danubius Rádió és a Class FM szólt ezeken a frekvenciákon A Retro Rádiót sugárzó országos hálózat története egészen a 80-as évekig nyúlik vissza, ekkor kezdett el ugyanis sugározni a német nyelvű Radio Danubius a kab-hegyi 100,5 MHz-es frekvenciáról. A Danubius magyarrá válásával és népszerűségének növekedésével együtt járt, hogy a 90-es években további vidéki frekvenciákon is megszólalt. Az 1996. évi rádiózásról és televíziózásról szóló I. törvénynek köszönhetően alkalom nyílt országos kereskedelmi rádiós jogosultságok pályáztatására, amihez az egyik hálózatot részben a Danubius Rádiót sugárzó frekvenciákból állították össze. Az erre a csomagra kiírt tendert 1997-ben az Országos Kereskedelmi Rádió Rt. nyerte meg, akik a Danubius nevet megtartva folytatták a műsorsugárzást, egészen 2009-ig.

Országos lett a Retro Rádió

Az Országos Rádió és Televízió Testület a 7+5 éves jogosultság letelte után, és több ezzel kapcsolatos vitát követően 2009 július végén újra pályázatot írt ki a frekvenciahálózatra, amit ezúttal az Advenio Zrt. szerzett meg. A cég Class FM néven indított új országos kereskedelmi rádiót. A hét évre érvényes engedélyt 2016-ban nem hosszabbította meg további öt évvel az időközben NMHH-vá alakult média- és hírközlési hatóság, hanem az újrapályáztatás mellett döntöttek. A bírósági eljárások miatt majdnem két évig elhúzódó ügymenet végére 2018. május 23-án került pont, amikor kihirdették, hogy a Hold Reklám Kft. nyerte meg az országos frekvenciapályázatot. A győztes cég nem sokkal később bejelentette, hogy a Budapesten és Nyíregyházán működő Retro Rádió brandjének átvételével kívánnak majd műsort szolgáltatni.

Budapest 103,3 Debrecen 101,1 Fehérgyarmat 102,8 Gerecse 100,0 Győr 101,4 Kab-hegy 100,5 Kaposvár 89,0 Kékes 104,7 Komádi 101,6 Miskolc 98,3 Nagykanizsa 93,6 Pécs 105,5 Sopron 102,0 Szeged 94,9 Szekszárd 98,4 Szentes 95,7 Tokaj 103,5 Vasvár 101,2

A frekvenciacsomagot több új telephellyel is bővítették az elmúlt évek során: 2012-ben Kaposvár, Nagykanizsa és Szekszárd vételkörzetével egészítették ki, majd a 2016-os újratervezés során egy fehérgyarmati, egy gerecsei, egy szentesi és egy vasvári frekvenciát is hozzáadtak a hálózathoz, ami így 69,3%-os sztereó lakossági lefedettséget biztosít.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz