Védjegyvita: kié a Retro név?

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Két rádió is magának akarja.

Nagy meglepetést okozott rádiós szakmai körökben, amikor június 14-én este, pár órával az országos Retro Rádió startja előtt megjelent egy írás a 24.hu-n arról, hogy az állomást beperelték a neve miatt. A “retro” szót két cég is a saját tulajdonában szeretné látni, azonban a többtényezős ügyben egyelőre nem látszik egyértelműen, hogy kinek van igaza. A tét egy országos kereskedelmi rádió neve, így érdemes az esetet közelebbről is megvizsgálni.

A Retro név magyarországi pályafutása több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött, az akkor még csak online és kábelen hallgatható nyíregyházi Retro FM által. Az állomás 2006-ban megnyerte az ORTT frekvenciapályázatát, ezért az év végétől már az éterben is elérhető volt a 103,9 MHz-en.

Védjegyvita: kié a Retro név?

(A Retro FM weboldala 2006-ban – forrás: Wayback Machine)

Az adó később a Retro Rádió azonosítót is használni kezdte, így végül az állomást működtető Center Rádió Kft. ezt a nevet szabadalmaztatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, 2007 decemberében. A védjegybejelentést a Nizzai Megállapodás szerinti 35-ös kódra igényelték, ami reklámozással és kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos tevékenységet fed le, rádióműsorok készítését vagy sugárzását nem.

Retro FM és Retro Rádió

Az ügy következő fejezetéhez 9 évet kell előreugranunk az időben, az akkorra már újramárkázott Sláger FM-et üzemeltető Tematic Media Group Kft. ez idő tájt kezdeményezte a Retro FM szóösszetétel levédetését az SZTNH-nál, rádióadásra vonatkozó árujegyzékkel.

A RADIOSITE iparági forrásokból úgy értesült, hogy 2016-ban a Tematic Media Group komoly tárgyalásokat folytatott a Sláger FM értékesítéséről, azonban Radu Morar, a rádió tulajdonosa nem sokkal a szerződés aláírása előtt elállt az adásvételtől. Információink szerint a Retro FM védjegy lajstromoztatása is erre az időszakra tehető, és nem független az előbb említett eseményektől. A Tematic Media Group valószínűleg a piaci pozícióinak védelme miatt döntött a név lefoglalása mellett, csakhogy nem használta azt, egészen a Retro Rádió 2017. december 19-én történő budapesti elindulásáig. Ugyanezen a napon a Sláger FM-et tulajdonló cég beregisztrálta a www.retro-fm.hu domain címet, amin jelenleg az SZTNH adatbázisában is megtalálható logó, és egy lejátszógomb látható, viszont az ez alatt elérhető streamen nem szól semmi.

Védjegyvita: kié a Retro név?

(forrás: www.retro-fm.hu)

Felmerülhet a kérdés, hogy az ehhez hasonló esetekben a szabadalmi hivatal miért engedélyezi egymással összekeverhető szóösszetételek levédetését több cég számára is? Az SZTNH a lajstromozási eljárás során kutatási jelentést készít, amiben sorra veszik azokat a korábban bejelentett védjegyeket, amik esetében fennállhat az összetéveszthetőség veszélye. Erről tájékoztatják a bejelentőt, egyúttal felhívják a figyelmét, hogy a korábbi jogok tulajdonosa akár jogi eljárást is kezdeményezhet, de a védjegybejelentés mindezek ellenére megtörténhet.

2017 őszén robbant a hír, hogy az akkor már hosszú ideje tetszhalott állapotban lévő Rádió Q-t üzemeltető társaságba bevásárolta magát a Tranzisztor Kft. Az új társtulajdonos cég nem sokkal ezt követően védjegybejelentési eljárást kezdeményezett a Retro Rádió névre, és úgy tudjuk, hogy – a nyíregyházi Retro Rádiót működtető Center Rádió Kft-vel együtt – törlési kérelemmel élt a Tematic Media Group Retro FM védjegyével szemben. Az új oldies rádió indulását követően az is kiderült, hogy a Tranzisztor Kft. megvásárolta a Center Rádió Kft-t.

Védjegyvita: kié a Retro név?

(A Retro Rádió logója)

A Tranzisztor Kft. védjegy törlési kérelmére az SZTNH adatbázisa alapján egyelőre még nem került pont, ezért is indulhatott bírósági eljárás a névvel kapcsolatban. A 24.hu információi szerint a Sláger FM-et üzemeltető Tematic Media Group Kft. múlthéten bírói intézkedést kezdeményezett a Fővárosi Törvényszéken, vélt védjegybitorlásra hivatkozva.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük mindkét felet, azonban a Tematic Media Group a folyamatban lévő ügyre tekintettel egyelőre nem szeretne nyilatkozni. A Hold Reklám Kft. részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a cég a Retro Rádió név- és ábrás védjegy tulajdonosával, a Tranzisztor Kft-vel kötött megállapodás alapján használja a nevet és tudomásuk van arról, hogy 2017. decemberében – még a budapesti Retro Rádió indulása előtt – már elindították a Tematic által levédett Retro FM törlési eljárását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

A Retro megnevezés egyébként meglehetősen gyakori és népszerű az európai Oldies és Adult Contemporary formátumú rádiók körében, így hívják például Oroszország egyik legnagyobb kereskedelmi rádiós hálózatát, valamint egy észtországi országos állomást is. Az ok nem véletlen, hiszen a latin eredetű szó jelentése “vissza” illetve “visszafele”, és említése a 60-as évektől kezdve egybemosódott a múltbéli dolgok felidézésével, ezért ideális lehet az elmúlt évtizedek zenéit játszó rádiók számára.

Több hasonló eset is van

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának internetes adatbázisában csaknem 60 rádiónévvel kapcsolatos védjegy található. Ezek között vannak tervezett, de meg nem valósult, és megvalósult, de azóta már megszűnt állomások elnevezései is. A fentebbihez hasonló eseteket is lehet találni bőven, a Danubius nevet például legalább négy cég védette le az elmúlt évtizedekben, ebből kettő “oltalom alatt” státuszban van, egy pedig bejelentés alatt. Hasonló a helyzet a Juventus márkanévvel, amit a Tematic Media Groupon kívül a pécsi Mambó Rádió Kft. is lajstromozni szeretne. Említésre méltó még a budapesti központú Rádió 1 hálózat, valamint a békéscsabai Rádió 1 közötti vita is.

Kevés híján azonos nevű, de tulajdonjogi szempontból különálló rádiók békés együttlétezésére is van példa, a kétezres évek közepén egyszerre három Aktív Rádió / Rádió Aktív működött Magyarországon, a közelmúltban pedig a szintén nagyon hasonló nevű szombathelyi Frisss FM és a kisvárdai Friss FM éltek egymás mellett.

Érthető, ha jól csengő, “trendi”, vagy akár bejáratott neveket szeretnének használni a rádiótulajdonosok, azonban ezek kiválasztásánál mindig érdemes körültekintőnek lenni, és – lehetőségekhez mérten – időben levédetni azt, már csak azért is, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Médiatörvény szerint mérlegelési jogkörrel rendelkezik a műsorszolgáltatók elnevezésével kapcsolatban: a 42. paragrafus 2. bekezdésének “e” pontja alapján a hivatal megtagadhatja a lineáris műsorszolgáltatás nyilvántartásba vételét, ha annak elnevezése azonos egy korábban nyilvántartásba vett médiaszolgáltatás elnevezésével.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz