Közlekedési információkban a rádió továbbra is király

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Egy Belgiumban készült felmérés szerint a navigációs alkalmazások terjedésének ellenére a rádió még mindig a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb forrás, ha az emberek közlekedési információkat keresnek.

A rádió a legismertebb és legtöbbet használt forrás, ha az emberek közlekedési információkat keresnek – derül ki a belga közmédia (VRT) friss kutatásából, amit a radio.nl ismertetett.

Közlekedési információkban a rádió továbbra is király

(forrás: pixabay.com)

A tanulmány szerint a flamandok nem kevesebb, mint 85%-a rádióból értesül az aktuális közlekedési helyzetről, és minden korcsoportban ez a forrás bizonyult a legnépszerűbbnek. Más eszközök gyors növekedést értek el az elmúlt időszakban: a navigációs alkalmazások felhasználóinak száma 5%-ról majdnem 30%-ra emelkedett az elmúlt három évben.

Azonban ez egyelőre nem fenyegeti a rádiók pozícióit, ugyanis egyik eszköz nem zárja ki a másikat, és a flamandok szeretik együtt használni őket. A kutatás alapján a rádiót főleg megbízhatóságáért és alaposságáért részesítik előnyben, a különböző okostelefonos applikációkat pedig frissességükért és személyre szabhatóságuk miatt kedvelik.

Változó hozzáállás kontinensszerte

A kutatás eredményéhez érdemes hozzátenni, hogy Belgiumban, és általában véve a németajkú országok rádióiban nagy hangsúlyt fektetnek a közlekedési információs szolgáltatásokra. Az aktuális forgalmi helyzetről a legtöbb állomás félóránként számol be, rendkívüli eseményeknél pedig megszakítják a műsorfolyamot. Utóbbihoz hasonló a helyzet Szlovákiában, ahol a leghallgatottabb adó, a Rádio Expres eredetileg autópálya rádiónak indult.

Közlekedési információkban a rádió továbbra is király

(forrás: rmf24.pl)

Ellenpéldát is lehet találni bőven, a lengyel országos rádiókon például csak elvétve lehet közlekedési információs blokkokkal találkozni, viszont a mindenszenteket övező időszakban – amikor hagyományosan a legtöbben vannak az utakon a rokon- és temetőlátogatások miatt – az RMF FM minden évben megszervezi a “bezpieczny powrót” (kb. biztonságos hazatérés) nevű akcióját, aminek keretein belül több tucat tudósítóval és műholdas közvetítő kocsik segítségével tájékoztatnak a főbb útvonalak, valamint a temetők környékének közlekedési anomáliáiról.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz