Kitekintő: Hírek Európából és a világból

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Megkezdődött a rádiózás szabályozásának lazítása az Egyesült Királyságban, kivonult a Juventus Rádió korábbi tulajdonosa Bulgáriából, “szupraregionális” rádió lett az osztrák Arabellából

Ausztria

Az 88.6 után a Radio Arabella lett Ausztria második “szupraregionális” rádiója – írja a Radiowoche. 2015 óta lehetőség van a helyi engedélyek egységes regionális licenccé való összevonására, ha az adott rádió eléri az osztrák lakosság legalább 45%-át. Az Arabella bécsi és alsó-ausztriai jogosultságai teljesítették ezt, ezért 2018 második felétől egységes adás lesz hallható a két régióban, egyedül a híreknek és a reklámoknak maradnak helyi műsorablakok.

Bulgária

Kivonult a bolgár rádiós piacról a Communicorp – tájékoztat a bolgár Predavatel. A cég azzal indokolta a lépést, hogy ezentúl csak a brit és az ír piacra szeretnének koncentrálni. A balkáni országban hét rádióállomást (NRJ, Radio 1, BG Radio, Radio Nova, Radio 1 Rock, Radio Veronika, City FM) üzemeltetett az ír vállalat, ezeket mostantól a korábbi menedzsment által gründolt Fresh Media Bulgaria fogja működtetni.

A Communicorp csaknem tucatnyi kelet- és közép-európai rádiót vett át az amerikai Metromedia International-től 2004-ben, egyebek mellett a Juventus Rádiót és a Sztár FM-et is, ám idővel szinte minden érdekeltségétől megvált, és helyi szereplőknek adta át azokat.

Csehország

A német Radiowoche információi szerint a cseh Media Bohemia csoport felvásárolta Csehország egyik legnagyobb és legsikeresebb helyi rádióját, a Radio Černá Horát. A cseh médiára hivatkozva a lap azt írja, hogy a regionális adót hamarosan bevonhatják a Hitrádio ernyőbrand alá, a Černá Hora vételkörzetét részben fedő Hitrádio Magic frekvenciáin pedig a Rádio Rock lesz fogható. Ez egyébként illeszkedik abba a trendbe, hogy egyre több csehországi helyi rádió vált hálózatos programmingra, a hálózatok eddigi tagjain pedig felszámolják a helyi műsorokat. A Rádio Kiss network például tavaly teljesen egységessé vált, és immáron a Prágában készített, 90-es évek fókuszú Hot AC zenei program hallható az egész országban.

Egyesült Államok

Megszünteti 235 rádiójának elérhetőségét a TuneIn-ben az amerikai Entercom – írja az InsideRadio. A cél az, hogy a digitális felületeken keletkező hallgatottságot a cég mind a saját platformjára, a radio.com-ra terelje át.

Egyesült Királyság

Javaslatot tett közzé a brit kommunikációs hivatal (Ofcom) a kereskedelmi rádiózás szabályozásának könnyítésére – írja a RadioToday. Az indítvány két fő eleme az műsorrégiók méretének növelése, és a helyi reggeli műsorokra vonatkozó követelmények eltörlése.

A szabálytervezet szerint a rádióknak csak három órányi helyben készített műsort kellene adniuk reggel 6 és este 7 óra között, ha emellett minden órában hírblokkot sugároznak.

Az Ofcom nagyobb szabadságot adna az állomásoknak a tekintetben is, hogy hol és hogyan készítik el a helyi műsorblokkokat. Ezen kívül felülvizsgálják az eddigi 31 műsorrégiót, és 12-re csökkentenék számukat. Ez azt jelenti, hogy a hálózatos adóknak ezentúl kevesebb helyi “mutációt” kell majd készíteniük, mert a nagyobb régiókban elég lesz ugyanazt a programot közvetíteniük.

Svédország

Megszűnik Stockholm egyik legrégebbi kereskedelmi rádiója, a Lugna Favoriter – áll a svéd Radionytt cikkében. Ahogy arról már korábban írtunk, Svédország újraosztotta jóformán a teljes frekvenciakészletét, így idén augusztus 1-től számottevő változások várhatóak a svéd rádiós szegmensen belül.

Az Modern Times Group – ami július 1-től már Nordic Entertainment néven fog futni – a tavalyi aukció során kevesebb fővárosi jogosultságot szerzett, mint ahány rádiójuk elérhető ott, ezért dönteniük kellett, hogy melyik adójuktól válnak meg, így esett a választás a Soft AC formátumú állomásra. A 2016-ban indult CHR, és az NRJ konkurenciákának szánt Power Hit Radio, valamint a rockzenét játszó Bandit Rock viszont megmenekülnek, ugyanis az MTG-nek sikerült megállapodást kötnie két vidéki céggel, amik szintén stockholmi frekvenciákat nyertek.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz