Kitekintő: hírek Európából és a világból

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Megszűnt egy 11 éves new york-i rádiós márka, Oroszország a digitális rádiózás felé kacsingat.

Egyesült Államok

Újramárkázással és formátumfrissítéssel próbálja meg felvenni a versenyt riválisával a new york-i WNEW-FM. Az elmúlt 11 évben Fresh 102.7 néven működő, Hot AC formátumú rádió múlthét péntektől kizárólag zenét sugárzott, olyan promóciós szpotokkal kiegészítve, amik egy közelgő változást jelezték előre (“Lite is old, 102.7 is new”, “Your sleepy lite workday is gone, starting monday at 102.7”). Utóbbiakból az is kiderült, hogy a 106.7 Lite FM hallgatóit szeretnék átcsábítani a 102,7 MHz-re.

Arra, hogy ezt pontosan mivel akarják elérni, hétfő reggel 6 órakor derült fény. Az adót azóta New 102.7-nek hívják, a szlogent pedig “upbeat variety for your workday”-re cserélték. Az Adult Contemporary formátum hagyományosan népszerű az irodákban és a munkahelyeken, így nem véletlen, hogy ezen a fronton próbálják támadni a fő konkurenst, nem csak a jelmondattal, de a rádió sweepereiben is (pl. “Becky from accounting sucks… and she listens to Lite. Don’t be like Becky! This is the all-New 102.7”).

Az Entercom által tulajdonolt állomás az utóbbi időben nem teljesített túl jól, a legfrissebb hallgatottsági listán mindössze a 16. helyet foglalja el, mélyen a piacvezető Lite FM alatt.

Oroszország

Pár éven belül megkezdődhet a digitális rádiós sugárzás Oroszországban is – írja a Radio Today Asia. A moszkvai Radio 1 tudósítására hivatkozó cikk szerint az orosz tömegkommunikáció-felügyeleti hatóság (Roszkomnadzor) megteremtette a feltételeit a DRM+ és a DAB+ platformú sugárzásnak egyaránt. Alexander Zharov, a Roszkomandzor vezetője egy témával kapcsolatos konferencián azt mondta, hogy a rádiós szakmán múlik majd, melyik terjesztési módra esik végül a választás.

Andrej Robancsenko, az Orosz Rádió Akadémia elnöke úgy vélte, a DRM+ lehet a legígéretesebb megoldás az oroszországi használatra. Szakértők szerint a DAB+ is szóba jöhet, de ez kevésbé felel meg a piac igényeinek. Hogy végül melyik platform kerekedik felül, az a következő hónapokban fog kiderülni. Oroszországban jelenleg 3405 FM sávon sugárzó adó üzemel.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz