Újabb helyi rádió szűnhet meg

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A Médiatanács ismét kiírja a pályázatot.

Hamarosan elhallgathat a paksi 96,3-on sugárzó Fortuna Rádió – értesült a RADIOSITE. Az 1995-ben indult állomás azért került nehéz helyzetbe, mert a bíróság elutasította az adó fellebbezését a Médiatanács pályázatukkal kapcsolatos döntése ellen.

A Fortuna Rádió frekvenciájára 2016. októberében írt ki pályázatot az NMHH. A kereskedelmi médiaszolgáltatási lehetőségért két cég jelentkezett, a Fortunát működtető Rádió 96,3 Kft. és a Hullám Média Kft. Az egykoron bonyhádi és cecei frekvenciákkal is rendelkező adó ekkor még arra számított, hogy ha nyernek, 2017 tavaszán már az új jogosultságról folytathatják a műsorsugárzást. Csakhogy a Médiatanács eredménytelenné nyilvánította a pályázati eljárást, mivel mindkét társaság érvénytelen ajánlatokat nyújtott be. A Fortuna Rádió fellebbezett a hatóság döntése ellen, először a Fővárosi Közigazgatási Bíróságon, majd a Fővárosi Törvényszéken is.

Januárban arról érkezett hír, hogy a Törvényszék elutasította a rádió felülbírálati kérelmét, ami ezt követően újabb fellebbezést nyújtott be, de a Fővárosi Bíróság tartotta magát az eredeti határozathoz. Kiderült az is, hogy időközben a Hullám Média Kft. is jogi útra terelte az ügyet. A Fortuna Rádió az ügy kezdete óta ideiglenes jogosultságokkal működött: a legutóbbi, 2018. augusztus 18. és október 16. közötti időszakra szóló átmeneti engedélyükről június 26-án döntött a Médiatanács, azonban pár nappal később, július 10-i ülésükön visszavonták az erre vonatkozó határozatot. Megkérdeztük az NMHH-tól, hogy miért döntöttek így.

“Azért kellett visszavonni a szóban forgó döntést, mert miután jogerőre emelkedett annak a bírósági felülvizsgálatnak a lezáró végzése, amelyet a médiaszolgáltató indított a pályázati eljárás eredménytelenségével szemben, újabb ideiglenes szerződés már nem köthető a médiaszolgáltatóval (bár az ideiglenes szerződés megkötéséről szóló júniusi Médiatanács-döntés meghozatalának akkor még nem volt törvényi akadálya).” – válaszolta kérdésünkre az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A Fortuna Rádió még a Médiatanács visszavonásról szóló határozatának meghozatala előtt kiadott egy közleményt, ami a TelePaks.net oldalon olvasható. A nyilatkozatban Strasszer Andrea, a rádió ügyvezető igazgatója azt közölte, hogy a Médiatanács írásban értesítette őt a következő ideiglenes szerződés aláírásáról, időpontját július 5-re datálva. Július 4-én viszont megérkezett a bírósági ítélet a Médiatanács és a rádió részére is, ami után a hatóság telefonon tájékoztatta az adó tulajdonosát, hogy az ügyvezető ne jelenjen meg a másnapi szerződés aláíráson, mivel az ügy lezárult. A közleményben szerepel az is, hogy a szerződés aláírása azért nem történt meg a bírósági döntés előtt, mert az NMHH aktuális kollégája “nem ért rá”.

A közlemény szerint a rádió tulajdonosi körét úgy tájékoztatták, hogy a Médiatanácsnak szándékában áll kiírni egy új pályázatot a 96,3 MHz-re. A testület július 24-i  ülésének napirendje alapján erre valóban sor kerülhet, ugyanis a grémium eszerint már a pályázati felhívás tervezetéről döntött. A napirendi pontokból arra is fény derül, hogy a Fortuna Rádiót üzemeltető Rádió 96,3 Kft. újabb ideiglenes médiaszolgáltatási lehetőség megkötésére nyújtott be kérelmet a Mttv. 65. § (1) bekezdése alapján, tehát a korábbi pályázati procedúrától már függetlenül.

Az állomás így újabb 30 napot nyerhet, viszont a pályázati eljárás akár hónapokig is elhúzódhat. Érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban volt példa arra, hogy egy rádió – Mária Rádió, Veszprém 95,1 MHz – ideiglenes engedélyekkel a jogosultságának felmondása és az új pályázat megnyerése között szinte szünet nélkül az éterben maradt, azonban a Fortuna Rádió ügyvezetője ennél borúlátóbb. Strasszer Andrea a TelePaks.net cikke szerint az elmúlt egy év alatt többször is hangsúlyozta, hogy amennyiben el kell hallgatnia a rádiónak, úgy bontani kell az érvényben lévő reklám-, műsortámogatási és egyéb szerződéseket, el kell bocsájtani a 20 fős stábot, leáll a technika. Mindezek újra összekovácsolása, beindítása órási munka és nem biztos, hogy sikerrel jár.

(Borítókép forrása: facebook.com/fortuna.radio)

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz