Kitekintő: hírek Európából és a világból

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Tiltakozó akcióba kezdtek az egyik legnagyobb német rádió alkalmazottai, egyre romló munkakörülményeik miatt.

Egyesült Államok

Új tulajdonoshoz került Philadelphia leghallgatottabb rádiója, a 101.1 More FM. A WBEB hívójelű állomás volt az utolsó jelentős nagyvárosi szereplő az Egyesült Államokban, ami még nem került valamelyik országos rádiós vállalat birtokába, de a rádió Entercom általi felvásárlásával ez az állapot most megszűnt.

A 101.1 More FM meglehetősen elismert amerikai rádiós szakmai körökben, főleg évtizedekre visszamenő piacvezető szerepe, és folyamatos megújulási képessége miatt. Az indulása óta az Adult Contemporary formátum keretei között mozgó állomás híres volt még a nagyszabású piackutatásairól is, amikkel nem csak a célcsoport zenei igényeit mérték fel, de a hirdetőknek is segítséget nyújtottak, hogy minél kreatívabb és hatékonyabb reklámszpotokat hozhassanak létre.

Mivel az akvizíció miatt az Entercom túllépte a piaci szabályozásban rögzített maximálisan tulajdonolható rádiók számát, ezért meg kellett válniuk az egyik kevésbé hallgatott állomásuktól, a country zenei WXTU-tól, egy másik állomásuknak, a 96.5 TDY-nak pedig minden valószínűség szerint új formátumot kell majd keresniük, ugyanis ezt az adót korábban a More FM meggyengítésére hozták létre.

Hollandia

Már a Q-Music-kal kapcsolatban is informálódhatnak a holland rádióhallgatók a Goolge intelligens személyi asszisztensével – írja a radio.nl. A Google Asszisztens segítségével gombnyomás nélkül kideríthető, hogy éppen milyen dal szól a rádióban, melyik műsorvezető van adásban, vagy hogy aktuálisan milyen nyereményjáték zajlik.

“Innováció, hang, hallgatói igények: ezek azok az dolgok, ami miatt úgy döntöttünk, hogy a Q-Music-ot is integráljuk a Google Asszisztens alkalmazásba, ami egyre fontosabb szerepet tölt be a mindennapokban. A Q-Music ezzel még tovább fejlődik, hiszen tudjuk, milyen fontos, hogy ott legyünk a hallgatók mellett amikor szükségük van ránk, ráadásul a mi specialitásunk a hang, a Google Asszisztens pedig teljes mértékben a hangra épül.” – mondta Robert Bernink, a Q-Music vezérigazgatója.

A Google személyi segéde mobiltelefonokon és a cég Google Home nevű okoshangfalán használható. A szolgáltatás Magyarországon egyelőre még nem  érhető el.

Németország

Tiltakozó akcióba kezdtek a Radio Hamburg dolgozói, hogy felhívják a figyelmet egyre romló munkakörülményeikre. Az egyik legnagyobb és legtöbb profitot termelő (5,75 millió euró 2016-ban) német kereskedelmi rádió alkalmazottai a többi között azt sérelmezik, hogy már évek óta nem kaptak fizetésemelést, miközben az elvégzendő munka mennyisége folyamatosan nő, az azt végrehajtó munkavállalók száma pedig csökken. Az elmúlt években fokozatosan el-elmaradoztak a plusz juttatások, ráadásul az újonnan felvett beosztottak a korábbiaknál is kevesebb fizetést kapnak, annak ellenére, hogy a rádió hallgatottsága és bevételei megállás nélkül nőnek.

A két nagy német szakszervezet által is támogatott munkaközösség jelenleg is tárgyal az adó vezetésével, azonban az egyeztetések idáig folyamatosan kudarcba fulladtak. A kollektíva ezért honlapot indított wirsindradio.hamburg címen, hogy ezzel is nyomatékosítsák problémáik súlyát. Weboldalukon azt írják, attól tartanak, hogy a Radio Hamburg eddigi magas színvonala a jelenlegi körülmények és munkavállalói terhek mellett fenntarthatatlan lesz, és félnek, hogy az állomás elveszíti versenyképességét és jövőbeli fiatal tehetségeit is.

Kiemelik, hogy saját egzisztenciájuk mellett a hallgatókért és magáért a rádióért is harcolnak, hiszen munkaerő nélkül nem lehetne olyan sikeres a Radio Hamburg, mint amilyen jelenleg. Azt szeretnék, ha egy kollektív megállapodás születne a rádió tulajdonosával, ami szabályozná, hogy minden alkalmazott megfelelő mennyiségű fizetést kapjon a munkájáért, kivétel nélkül. “Így nyugodtan tervezhetnénk az életünket Hamburgban, lakásbérléssel, biztosításokkal, és minden egyéb költséggel együtt. Nem meggazdagodni szeretnénk! Azért tesszük ezt, hogy a Radio Hamburg Radio Hamburg maradhasson! A mi és a ti érdeketekben is!” – írják.

A radio.nl ezzel a témával foglalkozó cikke megjegyzi, hogy a Radio Hamburg dolgozóinak esete nem elszigetelt, sok kereskedelmi rádióban kénytelenek hasonló körülmények mellett dolgozni az alkalmazottak. A legtöbb német állomás ideiglenes szerződéssekkel foglalkoztatja műsorvezetőit, ezért azok cserélődése meglehetősen gyakori. A helyzetet súlyosbítja és az alkalmazottak biztonságérzetét csorbítja, hogy a német kereskedelmi rádiók a reggeli műsorsávon kívül többnyire zene-orientáltak, ezért az állomások tulajdonosainak nem igazán lényeges, hogy az adó ID-ját vagy a következő dalt éppen ki konferálja fel.

Svédország

Több száz rádió költözik új frekvenciára Svédországban augusztus elsejétől. Ahogy arról már tavaly beszámoltunk, a skandináv országban újraosztották szinte a teljes 100 MHz-es URH sávot, így jövő héttől az eddigi egy helyett három országos lefedettségű kereskedelmi rádió – Mix Megapol, Rix FM, NRJ – szolgálja majd a hallgatókat, kettő – Star FM, Rockklassiker – pedig 50% fölé növeli lakossági elérését.

A piac meghatározó szereplői továbbra is a Bauer Media és a Nordic Entertainment Group (korábban: MTG) maradnak, ugyanis több kisebb céggel is sikerült megállapodást kötniük, amik a tavalyi frekvenciaaukción városi és regionális jogosultságokat szereztek. Így például Stockholmban csaknem változatlan marad a kereskedelmi rádiós kínálat, egyedül a Lugna Favoriter szűnik meg jövőhét szerdán. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a helyén, a radionytt.se információi szerint a Bauer Media jelentkezik majd egy új formátummal.

Mivel a legtöbb rádióállomást teljesen új frekvencián kell majd keresni, az NEG egy külön weboldalt is létrehozott, ahol a hallgatók tájékozódhatnak a cégcsoporthoz tartozó rádiók új frekvenciáiról.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz