Országos DAB+ sugárzás indul Ausztriában

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A 11 új rádiót terjesztő rendszer kiépítését jövő tavasszal kezdik el.

Országos digitális földfelszíni rádiós sugárzás indul nyugati szomszédunkban jövő év áprilisától, áll az osztrák kommunikációs hatóság friss közleményében.

A KommAustria tenderét az ORF műsorszóró leányvállalata, az ORS GmbH nyerte meg, egyedüli résztvevőként. Ennek ellenére az ORF rádiói egyelőre nem lesznek elérhetőek a cég multiplexein, más állomások viszont annál inkább.

Az országos DAB+ hálózat kiépítésével 11 db kereskedelmi rádióval fog gazdagodni az osztrák éter, melyek a következők: Arabella Plus, ARBÖ Verkehrsradio, ERF Plus Österreich, Klassik Radio, LoungeFM, Radio 88.6, Radio ENERGY, Radio Maria, Radio MAXIMA, Radio Technikum és ROCK ANTENNE.

Michael Orgis, a KommAustria elnöke szerint a DAB+ kiutat jelenthet az FM sáv szűkösségéből, és lehetőséget biztosít a színesebb rádiós programkínálat, valamint a véleményszabadság biztosítására.

Az országos rendszer első adóját várhatóan 2019. április 4-én kapcsolják be Bécs körzetében, majd ősztől Grazban, Linzben és a magyar határhoz közeli Kismartonban is megkezdik a digitális rádiós jelek sugárzását.

Az adók telepítésének utolsó két fázisát 2020-ra tervezi a műsorszóró cég, melyek befejezését követően 83%-ra fog nőni a DAB+ lakossági elérése.

A KommAustria közleménye megjegyzi, hogy a tervezettnél jóval több időre volt szükség a szomszédos államokkal való frekvencia-koordinációkra. Mivel sokukban még nem fejezték be az országos hálózatok előkészítését, ezért az osztrák hatóságnak számos esetben új sugárzási terveket kellett készítenie. Tavalyi sajtóértesülések szerint főleg Magyarország lassította a folyamatot.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz