A 90-es és 2000-es évek zenéit játszó kereskedelmi rádió jöhet Budapestre

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Változott a 99,5 MHz pályázati felhívása.

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján közzétette a Paks 96,3 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi, a Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi és a Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. A jelenleg a Fortuna Rádió által használt paksi 96,3 MHz-et egy korábbi eredménytelen eljárást követően pályáztatják újra, a budapesti 99,5 MHz-et és a dél-budapesti 90,9 MHz-et pedig a 7+5 éves jogosultságok lejárta miatt bocsájtotta versenyre az NMHH. Az ajánlatokat a paksi frekvenciára október 8-án, a dél-budapestire október 17-én, míg a Budapest 99,5 MHz-re október 18-án lehet majd benyújtani.

A budapesti 99,5 MHz kiírásában egy jelentős módosítást eszközölt a grémium, ugyanis a pályázati felhívás tervezetében szereplő 60%-os magyar zene arány helyett most már az 1990-es és 2000-es évek zenéinek közzétételére vonatkozó értékelési szempontot kell figyelembe venniük a jelentkezőknek. A végleges dokumentum szerint az a pályázó kaphatja meg a maximális 15 pontot, amelyik vállalja, hogy a teljes műsoridőben 60%-nál magasabb arányban fogja az ezredforduló környékének dalait játszani.

Az 1,2 millió főt elérő kereskedelmi frekvenciáért 39 millió forintot kell majd fizetnie éves szinten a leendő nyertesnek, akinek a pályázaton elérhető legmagasabb pontszámért a fentebbieken túl azt is vállalnia kell, hogy minden munkanapon hat-hat alkalommal közlekedési híreket, kilenc alkalommal pedig 2 perces hírműsorszámot fog sugározni. A jogosultságon 2007-től a Rádió Q szólt, amit tavaly decemberben a Retro Rádió váltott. Mivel az utóbbi brand június 15-én átkerült az országos frekvenciacsomagra, most a magyar zenei tematikájú Magyar FM szól a frekvencián.

A dél-budapesti, jelenleg a Jazzy által használt 90,9 MHz-es frekvencia pályázati felhívása nem változott jelentősen: a licenc elnyerésére az a pályázó lesz esélyes, amelyik vállalja, hogy 80%-ban a mainstreamtől eltérő zenei műveket fog adásba szerkeszteni. Ez alatt “jellemzően a kereskedelmi rádiók zenei kínálatában szereplő és a könnyűzenei slágerlistákon megjelenő fő zenei irányvonaltól eltérő, szűkebb rétegek igényeit kielégítő, értéket képviselő, igényes” dalokat ért a Médiatanács.

Közösségi jogosultságok

Elfogadta a tanács négy vidéki – a jelenleg használaton kívüli Tardos 95,5 MHz-es és három, október végéig, tizenkét éves médiaszolgáltatási jogosultságának lejártáig a Lánchíd Rádió által használt, a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Zalaegerszeg 88,3 MHz-es és a Székesfehérvár 106,6 MHz-es – rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a kapcsolódó pályázati felhívások tervezeteit, melyek változatlan, közösségi jellegű hasznosításáról is döntött a testület.

A tardosi frekvenciára pályázóknak a maximális pontszámért előreláthatólag vállalniuk kell, hogy a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya 30%, a szöveg aránya az éjszakai órák nélküli napi műsoridőben pedig 50% felett lesz. A székesfehérvári, tatabányai és zalaegerszegi jogosultságoknál a tervezet szerint az a pályázó kaphatja a legtöbb pontot, amelyik vállalja, hogy heti 120 perc fogyasztóvédelmi, egészségvédelmi, környezetvédelmi és/vagy kulturális ajánló témájú műsorszámot tesz közzé.

Utóbbi három frekvencia egyébként vételkörzet-bővítésként is pályázható lesz. A pályázati felhívások tervezetei már elérhetők az NMHH weboldalán, a nyilvános meghallgatásokra pedig várhatóan szeptember végén kerül majd sor.

Támogatások

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártásának egy éves támogatására meghirdetett idei pályázatának második fordulójában összesen 75 millió forintot ítélt oda huszonhárom helyi, körzeti és kisközösségi rádió huszonnyolc hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére. A támogatott kereskedelmi rádiók között van a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Dabas, Fehérgyarmatról a Rádió Som, a budapesti székhelyű Trió Rádió és Amadeus Rádió, illetve öt vidéki – a szekszárdi, a győri, a kiskunfélegyházi, a pécsi és a békéscsabai – frekvenciával a szintén fővárosi központú Rádió 1.

A közösségi rádiók közül támogatja a testület a debreceni FM90 Campus Rádió, az érdi székhelyű Sola Rádió, a nyíregyházi és a miskolci frekvenciához köthető két pályázatával a miskolci székhelyű Európa Rádió, valamint a budapesti Karc FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a Jazzy Rádió, az InfoRádió és a Civil Rádió egy-egy műsorát. Ebben a fordulóban a kisközösségi rádióállomások közül a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a gyöngyösi MaxiRádió, a székesfehérvári Táska Rádió és a gyomaendrődi Rádió Sun műsorainak készítése részesült támogatásban.

Műszaki fejlesztésre tizenöt közösségi médiaszolgáltató kapott mecenatúra-támogatást, a rádiók közül a fővárosi székhelyű Magyar Katolikus Rádió és a szombathelyi Mária Rádió Savaria újíthatja meg technikai berendezéseit.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz