Minden új autórádió DAB-kompatibilis lesz 2020-tól

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Az Európai Parlament tegnap szavazott a szabályozásról, amit a magyar képviselők is támogattak.

Az Európai Parlament tegnap megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexnek és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályzók Testületének létrehozását, amelyre az Európai Bizottság a digitális egységes piacra vonatkozó stratégia részeként 2016 szeptemberében tett javaslatot.

A Hírközlési Kódex része az a követelmény is, ami szerint minden új autórádiónak DAB-kompatibilisnek kell majd lennie a direktíva érvénybe lépését követően az EU területén. Az eredeti indítványban még az összes rádiókészülék-típusra vonatkozóan szerepelt ez a szabály, de a végleges dokumentumba már csak útmutatásként került bele, az autórádiók kivételével.

A javaslatokat 584 igen, és 42 nem szavazattal fogadta el az Európai Parlament. A szavazáson jelenlévő magyar képviselők közül mindenki igennel voksolt, Szanyi Tibor kivételével, aki tartózkodott. Az Európai Parlament jóváhagyását követően, az EU Tanácsa december 3-án hivatalosan is elfogadja az irányelvet, a tagállamoknak pedig két év áll majd a rendelkezésükre, hogy a Kódexet átültessék a nemzeti jogba.

Olaszországban egyébként már érvényben van egy hasonló törvény, és Franciaországban is egy efféle szabályozást terveznek törvénybe iktatni, amint a DAB+ lakossági lefedettsége meghaladja a 20%-ot.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz