Egyelőre nincs napirenden a 89,5 és a 103,9 pályáztatása

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A tihanyi 105,7 MHz-re viszont új pályázatot írhat ki a Médiatanács.

A tihanyi 105,7 MHz műszaki tervének kidolgozásáról határozott ma délelőtti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, derül ki az ülés előterjesztéseiből. A frekvenciaterv elkészítésére való felkérés általában egy leendő pályázati eljárás első lépése szokott lenni.

A 105,7 MHz-en november közepéig a Rádió 1 szólt, aminek azért kellett elhallgatnia, mert a testület idén januárban nem hosszabbította meg az adót működtető Life Essence Kft. engedélyét, jogi akadályokra hivatkozva. Erről itt és itt írtunk részletesebben.

Hasonló döntést hozott a grémium a Sláger FM és a Music FM jogosultságával kapcsolatban is pár hete. Utóbbi a megközelítőleg 34%-os sztereó lakossági ellátottságú 89,5 MHz-en sugároz, amit többen is az ország egyik legértékesebb frekvenciájának tartanak, és azon kevés nagy teljesítményű frekvencia közé tartozik, amely nem része valamelyik országos hálózatnak. A 103,9 MHz a főváros leghallgatottabb rádiójának, a Sláger FM-nek ad otthont jelenleg.

Megkérdeztük az NMHH-tól, hogy tervezik-e a két, hamarosan elhallgató budapesti frekvencia jövőbeni hasznosítását. A hivatal Kommunikációs Igazgatóságától az alábbi választ kaptuk: “A Médiatanács – mint minden esetben – saját hatáskörében dönt egy frekvencia hasznosításáról, a frekvenciákkal való felelős és gondos gazdálkodás elvét alkalmazva és a mindenkori médiapiaci helyzetet megvizsgálva. Amikor a Médiatanács felkéri a frekvenciaterv kidolgozására a hatóságot, az a honlapon is megjelenik majd a Médiatanács napirendi pontjai, a jegyzőkönyvei és határozatai között.”

Figyelembe véve, hogy egy pályázati eljárás a legtöbbször minimum két-három hónapig tart, és a két frekvencia műszaki tervének elkészítését a hatóság még nem indította meg, egyre valószínűbb, hogy a 89,5-ön és a 103,9-en jövő februártól egy ideig csak zaj lesz hallható.

Természetesen arra is megvan esély, hogy a két rádió a bírósághoz fordul, azonban erre vonatkozóan még nincsenek pontos információk. A Music FM részéről Kiss Anikó, a rádió vezérigazgatója azt mondta az RTL Híradónak, hogy tudomásul veszik a Médiatanács döntését, a Sláger FM pedig egyelőre nem nyilatkozik.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz