90 éves a szlovákiai magyar rádiózás

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A magyar adás 1928. december 16-án szólalt meg először, Kassán.

90 évvel ezelőtt ezekben a napokban hangzott el az első magyar nyelvű rádióműsor az akkori Csehszlovákia területén – írja a Hírek.sk a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva. A szlovák rádió elindítása után két évvel életre hívott magyar adás az első köztársaság politikai gesztusa volt, az államalakulat létrehozásának 10. évfordulója alkalmából. A kezdetben 40-60 perces adásidővel rendelkező program a következő években egyszer sem szünetelt, egyedül a háború után függesztették fel a sugárzását néhány hónapra.

„Az adás, amely politikai gesztusként indult, ma már felveszi a versenyt bármelyik rádióval, a hallgatók körében pedig kedvelt és sokat keresett.” – mondta Lovász Attila, az RTVS Nemzetiségi Sugárzási Központjának igazgatója. A Pátria Rádió napjainkban már a teljes dél-szlovákiai régióban elérhető, és napi 12 órában “teljes formátumú” rádióként szolgálja a térség kisebbségeit, kiemelten a magyarajkú lakosságot.

„A Pátria Rádiót már semmi esetre sem nevezhetjük kiegészítő adásnak, az évek során a rádió teljes értékű része lett, csakúgy, mint a többi kisebbségi adás. Elsődleges feladatunk biztosítani, hogy ezek az adások továbbra is eljussanak minden nemzeti kisebbséghez, és jó minőségű, gyors, értékes, tanulságos és szórakoztató információval lássák el őket” – nyilatkozta Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója.

A Pátria Rádió fennállásának 90. évfordulója alkalmából december 16-án különleges adást sugároz, amelyben bemutatják a rádió múltját és jelenét is. A Kettes csatorna (Televízna Dvojka) december 16-án, 15:25-től bemutatja az ünnepi gálaműsor programját. A gálaműsoron részt vett a Ghymes, a Kor-Zár és a Rómeó vérzik együttes, az Ifjú Szivek Táncszínház, a Mariánum gyermekkórus, Andreas Varady jazzgitáros, Bárdos Judit és Bandor Éva színésznők, valamint az Énekel a Föld második évadának győztese, Martin Repáň is.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz