Kereskedelmivé minősíthetik át a budapesti 95,8-at

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Új kisközösségi rádiók is jöhetnek.

A Budapest 95,8 MHz médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegének megváltoztatását kérte a Favorit Masters Kft. a Médiatanácstól – derül ki a testület e heti ülésének nemrég közzétett napirendi pontjaiból. A lépés kulcsfontosságú lehet a Sláger FM új frekvenciára költöztetésében, ugyanis a Médiatanács idáig csupán a jogosultság állandó megnevezésének módosítását engedélyezte.

Utóbbinak köszönhetően az már garantált, hogy február 2-tól Sláger FM néven szól majd a 95,8, azonban kérdés volt, hogy programming és zenei szempontból milyen kompromisszumokat kell hoznia a 103,9-en elhallgatni kényszerülő rádiónak. A 95,8 MHz-et eredetileg közösségi médiaszolgáltatásként pályáztatták, komoly tartalmi megkötésekkel: a nyertes cégnek egyebek mellett vállalnia kellett, hogy a napi műsoridő 80%-ában magyar rockzenét játszik. Habár ezt az arányt később csökkentették 70%-ra, ez még mindig túl magas ahhoz, hogy a Sláger FM a jelenlegi formátumának megtartásával folytathassa a 95,8-on.

Ezen a helyzeten segíthet, ha a Médiatanács most engedélyezi a jogosultság közösségi jellegének kereskedelmivé változtatását, hiszen így a közösségi jellegből fakadó kötelességek túlnyomó része alól mentesülhetne a Sláger FM. Az eljárásra egyébként példát is láthattunk már a közelmúltban, a Rádió 1 hasonló módon szólalhatott meg az Európa Rádió szegedi, szintén közösségi frekvenciáján.

Kisközösségi rádiós pályázat a láthatáron?

A Médiatanács-ülés előterjesztett témáiból arra is fény derül, hogy a grémium kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségekre írhat ki pályázatot a közeljövőben – legalábbis erre utal, hogy az erre irányuló pályázati felhívás tervezetéről is döntenek ma. Utoljára 2016-ban lehetett kisközösségi frekvenciákra pályázni, akkor budapesti, karcagi és kiskunfélegyházi jelentkezők jutottak lehetőséghez.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz