Újraindulhat az ország egyetlen falurádiója

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A helyi önkormányzat egy országgyűlési képviselő segítségét kérte, és 500 db aláírást is gyűjtött az ügy érdekében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma délután közzétette a Tardos 95,5 MHz-re pályázó társaságok listáját. A közösségi frekvenciáért egyedül a Tardosi Vörösmárvány Alapítvány jelentkezett, aminek címe megegyezik az tardosi önkormányzat elérhetőségével, és négy házszámnyira található a tardosi Gorba Rádiót korábban működtető Vörösmárvány Művelődési Ház és Könyvtártól.

Az összefüggés nem véletlen: a tardosi önkormányzat már tavaly márciusban hozzálátott a rádió újbóli megszólaltatásának előkészítéséhez.

A tardosi képviselő-testület március 28-i ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Csabán Béla polgármester a településre látogató dr. Völner Pál országgyűlési képviselő felkérését indítványozta annak érdekében, hogy működjön közre a Gorba Rádió újraindításában, valamint segítsen az NMHH-nál folyamatban lévő eljárásban (a Médiatanács hivatalosan júliusban foglalkozott először a tardosi frekvencia ügyével). Egy több, mint 500 db aláírást tartalmazó ív átadásáról is határoztak, amit a lakosság körében gyűjtöttek a rádió javára.

Újraindulhat az ország egyetlen falurádiója

(forrás)

 
A Gorba Rádió először 2008. december 22-én szólalt meg a tardosi 107,4 MHz-en kisközösségi jogosultsággal, kb. négy kilométeres vételkörzettel. A KEMMA tudósítása alapján hetente két órás friss adást sugároztak, javarészt önkéntesek segítségével, de riportokat és kívánságműsort is készítettek, illetve az indulásnál tervben volt a testületi ülések közvetítése is.

Amennyiben a Tardosiak a mostani pályázaton is sikerrel járnak, úgy hasonló paraméterekkel sugározhatják majd a Gorba Rádió adását, mint 10 évvel ezelőtt. A 95,5 MHz műszaki terve szerint az új frekvencia mindössze 20 wattal üzemelhet 159 méteres magasságból, ami az NMHH becslése szerint 1600 fő sztereó elérésére, és 1-3 kilométeres vételkörzetre lesz elég.

(Kiemelt kép forrása: Google StreetView)

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz