Ma van a rádiózás világnapja

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A World Radio Day idén a “párbeszéd, tolerancia, béke” mottó köré épül.

Az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től minden február 13-án a rádió világnapját ünnepeljük. Az idei World Radio Day a “párbeszéd, tolerancia, béke” jelmondat köré épül, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a rádiónak továbbra is kiemelt szerepe van a párbeszéd és a demokratikus viták közvetítésében, a hallgatók tudatosságának növelésében, és az új nézőpontok megismertetésében.

A rádió változatlanul a legnagyobb elérésű tömegmédiumnak számít: a föld lakosságának mintegy 95 százaléka hallgatja több-kevesebb rendszerességgel, Európában pedig a lakosság 70 százalékát éri el napi szinten. A rádiónak köszönhetően a világ leghátrányosabb helyzetben lévő lakosai és legszegényebb közösségei is bekapcsolódhatnak a bolygó vérkeringésébe.

“A rádió egy erőteljes eszköz. Még a ma, a digitális kommunikáció korában is több embert ér el, mint bármely más felület. Létfontosságú információkat közvetít, és lényegi kérdésekre világít rá. Egy személyhez szóló, interaktív platform, ahol az emberek elmondhatják véleményüket, beszélhetnek aggodalmaikról, sérelmeikről. A rádió közösséget épít.” – hangsúlyozta a rádiózás világnapja alkalmából közzétett üzenetében António Guterres ENSZ főtitkár.

“Az ENSZ számára, különösen a békefenntartó műveleteknél, a rádió az egyik legfontosabb tájékoztató eszköz, ami egyesíti a háború által sújtott embereket, és erőt ad nekik.” – tette hozzá.

Guglielmo Marconi találmánya hosszadalmas utat járt be a hosszú- és középhullámtól az FM-en át egészen a DAB-ig. A legfrissebb kutatások szerint a magyar lakosság 69 százaléka napi szinten, 85 százaléka pedig heti rendszerességgel hallgat rádiót.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz