Eldőlt: új országos kereskedelmi rádió indulhat Ausztriában

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Meglévő rádiók helyén.

Új országos kereskedelmi rádió indulhat Ausztriában a KommAustria február végi döntése alapján. Az osztrák médiahatóság tavaly decemberben írt ki pályázatot egy új országos kereskedelmi rádiós koncesszióra, amit az Österreich médiacsoporthoz közeli Antenne Österreich und Medieninnovationen GmbH szerzett meg.

A vállalat már többször is megpályázta a jogosultságot, de egészen idáig nem sikerült teljesíteniük a 60%-os lakossági elérést, ami a tender egyik legfőbb feltétele volt. A KommAustria ugyanis nem új frekvenciákra írt ki pályázatot, hanem már meglévő rádiók engedélyeinek összevonására.

Az új országos rádió várhatóan az Ö24, az Antenne Salzburg, az Antenne Tirol, a Lounge FM, és a Welle 1 Tirol hálózatait olvasztja magába, amivel kezdetben 5,4 millió főt érnek majd el, de a tervek szerint 2020-ig tovább növelnék a lefedettséget.

Adult Contemporary

Wolfgang Fellner, az Österreich médiacsoport tulajdonosának közlése szerint egy 25 és 50 év közöttieket célzó, „széles zenei spektrumot átölelő” Adult Contemporary formátumú rádiót szeretnének megszólaltatni az új országos jogosultságon, várhatóan még a nyári időszak előtt.

Fellner azt is elárulta, hogy az új rádiót tudatosan úgy tervezik, hogy megfeleljen a “digitális kor” kihívásainak. “Az FM-en sugárzott AC slágermix mellett tíz digitális csatornát is indítunk, amikkel minden osztrák a saját zenei ízlésének megfelelően hallgathatja majd a rádiónkat, legyen szó mai slágerekről, rap és hip-hop dalokról, a 90-es évek zenéjéről vagy osztrák popról.” – tette hozzá.

A zenei fókusz mellett az új adó nagy hangsúlyt szeretne fektetni a különböző szolgáltatásokra, például a rendszeres időjárás-jelentésre, közlekedési információkra, programajánlókra, és az óránként jelentkező hírblokkokra.

A program- és zenei struktúrával, valamint a rádió nevével kapcsolatos kutatások már folyamatban vannak, ezek eredményét március végén fogják közölni.

Harmadik hely

Fellner a Der Standardnak azt is elmondta, hogy az induló rádiótól milyen eredményt vár az első éveiben. “Logikusan a harmadik, egy rendes, tiszteletreméltó harmadik hely. Az első évben nem fogjuk lehagyni a Kronehitet, 15 évnyi sikeresség után.” – közölte.

Az osztrák országos könnyűzenei rádiók piacán jelenleg két szereplő dominál, a CHR formátumú, kereskedelmi Kronehit, és a közszolgálati besorolású, de kereskedelmi jellegű, a Hot AC formátum felé tendáló Hitradio Ö3.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz