Új hallgatottságmérési módszert tesztelne az NMHH

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Olyan eszközökkel szeretnének kísérletezni, amik a mindennapi tevékenységek zajából kiszűrve is azonosítani tudják, hogy melyik rádiót hallgatjuk.

Pályázati felhívást tett közzé az uniós közbeszerzési értesítőben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság – vette észre a Népszava. A hirdetés ismertetője alapján a hatóság 125 millió forintot szánna a hallgatottsági adatok műszeres mérésének kísérleti tesztelésére, laborítóriumi és “éles” környezetben egyaránt.

A laboratóriumi vizsgálat keretében hatféle műszer-konfiguráció csatorna azonosítási képességét tennék próbára mesterséges körülmények között, szimulált környezeti zajok mellett, más-más típusú rádiós műsortartalmakon. Azt is vizsgálnák, hogy az eszközök képesek-e a fülhallgatóból kiszűrődő, és a különböző forrásokból, egyszerre szóló állomások identifikálására.

A műszereket a rádióhallgatás szokásos helyszínein is tesztelnék, hogy kiderüljön, felismerik-e az adókat éles környezetben, például autóban vagy egy irodában, figyelembe véve az eszköz elhelyezését, a tesztalany viselkedését, és a háttérzajt.

A kutatásnak része lenne egy pilot panel létrehozása is, amiben feltérképeznék, hogy a mérésben részt vevők napi életvitelük során mennyire tudják a mérés érdekeit szem előtt tartva használni az eszközöket, valamint a panel által generált hallgatottsági adatok minőségét és valódiságát is górcső alá vennék.

Portable People Meter?

Az új módszer hasonló lehet az észak-amerikai és skandináv országokban használt Portable People Meterhez (PPM), azonban a kipróbálni tervezett megoldással szemben a PPM nem magából a hangfolyamból, hanem az abban elhelyezett rejtett jelekből azonosítja az adott rádióállomást.

RADIOSITE

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz