Ma van a rádiózás világnapja

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Új világ, új rádió.

2021. február 13-án a rádiózás világnapját ünnepeljük, immáron tizedik alkalommal. Az UNESCO által elindított kezdeményezés jelmondata ezúttal az „új világ, új rádió”, amellyel a rádiózás 110 éves fennállásának ünneplése mellett a történelemben betöltött kiemelkedő szerepére is szeretnék felhívni a figyelmet.

A rádió már több mint egy évszázada segíti az emberiséget az információcserében, egymás megértésében és elfogadásában. A rádió sikerének kulcsa jelentős részben a megújulási képességéhez köthető: visszatükrözi a társadalmi átalakulásokat, és folyamatosan alkalmazkodik a nyilvánosság új igényeihez.

A COVID-19 világjárvány alatt a rádió megkönnyítette a félretájékoztatás elleni küzdelmet, hozzájárult a társadalmi távolságtartással kapcsolatos intézkedések és a tanulás folyamatosságának népszerűsítéséhez.

„A pandémia ráébresztett minket a rádió értékeire: a fejlett országokban mért csaknem 75%-os elérésével továbbra is a legnagyobb elérésű médiumnak számít. A krízisre adott válaszunkban elfoglalt kulcsfontosságú szerepe is ennek köszönhető. Emberéletek megmentéséhez járult hozzá azzal, hogy lehetővé tette az egészségügyi intézkedések népszerűsítését, a megbízható információkhoz való hozzáférést, és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet.” – mondta Audrey Azoulay.

Az UNESCO főtitkára a rádiózás világnapja alkalmából közzétett üzenetében arról is beszélt, hogy bár a képek évszázadában élünk, a rádió továbbra is társként funkcionál a mindennapokban, és teret ad a világ mindazon gondolatainak, amiket hallanunk kell ahhoz, hogy megértsük. A főtitkár szerint az internetes rádiózásnak, a podcasteknek és az okostelefonoknak köszönhetően a rádiózás ma a második fénykorát éli.

„A rádiózás világnapja az „új világ, új rádió” tematikával hangsúlyozza a rádió központi szerepét most és a jövőben is, mivel minden eddiginél nagyobb szükségünk van egy egyetemes, emberközpontú médiumra, ami a szabadságot jelképezi.” – tette hozzá.

Az UNESCO különböző kommunikációs anyagok révén ötletekkel, javaslatokkal biztatja a világ rádióállomásait a világnaphoz való csatlakozásra.

RADIOSITE, UNESCO

Hír forrása: RADIOSITE

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz