Rúzsa Magdit játszották legtöbbször a rádiók

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

Megérkezett az NMHH legfrissebb rádiós kutatása, amelyből kiderül, hogy mely dalokat játszották a legtöbbször a Magyarországon működő rádiók. A kutatás 127 rádió adatszolgáltatásából összegzi az év legnépszerűbb előadóit és dalait. Ez a 127 rádió 2021-ben 91 évnyi adást sugárzott - melynek nagy része az NMHH által rögzítésre is került - ha pedig a teljes hanganyagot magnószalagon tárolnák, akkor az egy több mint 70 ezer kilométer hosszú magnószalag lenne, amivel több mint harmincszor lehetne körbetekerni Magyarország határát, a bolygónkat pedig majdnem kétszer. Ezzel a kutatással párhuzamosan zajlik egy külön kutatás is, ami a zenei streaming szolgáltatóknál hallgatott zenéket vizsgálja, a most megjelent NMHH cikkben ebből is kapunk néhány adatot, amiből kiderül, hogy egész más zenéket hallgatunk Spotify-on és YouTube-on mint a rádiókban.

A vizsgált rádiók műsorában 49.5% volt a zene aránya az összes többi tartalomhoz képest, mintegy 45 évnyi zene sugárzásával, ami 157.154 különböző dalból állt össze, amelyből 120.771 zeneszám egynél többször volt lejátszva. Az összes játszott dal 54.6%-a hazai, míg 45.6%-a külföldi zene volt.

Az NMHH vizsgálata szerint háromezer olyan dal volt 2021-ben, ami legalább 365-ször volt lejátszva, tehát átlagosan az év minden napján legalább egyszer. A 127 rádió adásában egy átlagos dal 3 perc 31 másodperc hosszú és 9.72 éves volt, amiből kiderül, hogy a régebbi zenék a legkedveltebbek továbbra is. Ha pedig előadók szerint vizsgáljuk a teljes zenei repertoárt, akkor kiderül, hogy 1.522 külföldi előadó és 1.162 magyar előadó volt annyira népszerű, hogy napi szinten játszva volt valamelyik daluk.

A magyar előadók között Rúzsa Magdi, míg a külföldi előadók között Ava Max utasított mindenki mást maga mögé.

Zenei stílus szerint a magyar előadóktól a legnépszerűbb a pop, a hip-hop és az elektronikus volt. A külföldi előadóktól pedig a pop és az elektronikus zene volt a legnépszerűbb, a hip-hop viszont kevésbé volt hangsúlyos, mint a magyar előadóktól.
A legnépszerűbb magyar előadó Rúzsa Magdi volt 57.181 lejátszással, ezüstérmes a Halott Pénz 40.862 lejátszással, bronzérmes a Wellhello 38.265 lejátszással. A dobogóról leszorultak pedig a Follow The Flow 36.173 és Ákos 26.543 lejátszással.
A külföldi legnépszerűbb előadó Ava Max 36.195, második Dua Lipa 35.003, harmadik pedig a The Weeknd 23.928 lejátszással, akiket szorosan követ Ed Sheeran 22.108 és Jason Derulo 18.258 lejátszással.

Az öt legtöbbet játszott magyar dal pedig a Compact Disco feat. Hősök - Minden Rendben 9.339, a Laudate Kórus - Boldogasszony Anyánk 7.273, a Follow The Flow - Régi Mese 7.105, Lotfi Begi X Burai - Háborgó Mélység 2 6.710 és Rúzsa Magdi - Szembeszél 6.635 lejátszással.

A zenei streaming szolgáltatókat vizsgáló kutatása az NMHH-nak még nem zárult le, de néhány érdekességet már el tudtak árulni az eddigi részeredmények alapján. A Spotify esetén a Top20-ban egyenlő a magyar és külföldi előadók eloszlása, viszont többnyire olyan dalokkal, amelyek a rádiókban nemigen hallhatóak. Az első helyezett több mint 12 millió streameléssel az Azahria & DESH - és míg a Spotify-os streamelési versenyben kiütéssel győzött a magyar csapat, addig a rádiós lejátszási sorrendben csupán a 226. helyet érték el a magyar előadók között. Nem ez az egyetlen magyar előadó, amelynek dalait a népszerűsége ellenére a rádiók nem akarnak valós népszerűségéhez igazodóan játszani, hiszen ott van a streamelési sorrend ötödik helyén ALEE 3.9 millió hallgatással, akinek dalait mindössze 26 alkalommal játszotta a 127 magyar rádió.

YouTube-on már nem olyan kiegyenlített a hazai és külföldi előadók aránya mint Spotify-on, hiszen ott a magyar előadók jelentősen népszerűbbek. Itt is elmondható, hogy számos olyan magyar előadó van óriási hallgatottsággal, amelyek népszerűsége a rádiók zenei palettájában egyáltalán nem tükröződik. YouTube-on az első 90 millió feletti megtekintéssel a G.w.M, akinek dalait a rádiók csupán 79 alkalommal látták érdemesnek lejátszásra. A legtöbbször megtekintett dal pedig NEMAZALÁNY x SOFI - Üres Szívek volt, amit majdnem 19 milliószor játszottak le Magyarországon a YouTube felhasználók, ennek ellenére a rádiós listában a 756. pozíciót érte el. Eközben pedig vannak olyan magyar előadók, akik esetében ez az arány fordított, tehát a rádiók zenei felhozatalában magasabb lejátszási aránnyal bírnak mint a YouTube-on. A rádiós listában negyedik helyet elért Follow The Flow a YouTube-on 8. helyen áll, a Halott Pénz a rádiós listában második, míg a streamingszolgáltatónál a 11., a Baggossy Brothers Company pedig a rádiós listában 10., a YouTube-on viszont csak a 17. helyet érte el.

 

Forrás: NMHH

Rúzsa Magdit játszották legtöbbször a rádiók
Forrás: Szünet Rádió

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz