Pályázat alatt az osztrák digitális rádiós hálózat

Ne maradj le a legfrissebb rádiós hírekről, kérj értesítést a harang ikonra kattintva!

A KommAustria (az „osztrák NMHH”) január 31-én hirdette ki a földfelszíni digitális rádiós műsorszolgáltatás multiplexeinek kiépítésére vonatkozó keretfeltételeket. A DAB+ szabványt alkalmazó koncepció a közeljövőben mind országos, mind helyi és regionális digitális rádióadók indítását is lehetővé teszi Ausztriában.

A jelenlegi frekvenciakiírásban még nem magukat a műsorszolgáltatókat, hanem az úgynevezett multiplexek üzemeltetőit keresik - ezek azok a műsorterjesztő cégek, akik lényegében majd „a helyet” biztosítják a rádiók számára. Egy csomagban (multiplexben) maximum 16 program férhet el.

Van egy csavar is más országok pályáztatási gyakorlatához képest: a pályázó cégeknek már előre meg kell egyezniük műsorszolgáltatókkal, ugyanis a pályázatban a tervezett rádiós kínálatukat is le kell adni.

A felhívásban megjelent irányelvek szerint a pályázóknak legkésőbb egy évvel a frekvenciaengedély megszerzése után legalább a lakosság 50%-át el kell látniuk DAB+ rendszerű digitális rádióműsorokkal, három év elteltével pedig ez az arány már a lakosság 75%-ára kell, hogy kiterjedjen.

Jelenleg nyugati szomszédunknál egyedül Bécsben van digitális rádiós földfelszíni sugárzás, szintén DAB+ szabvánnyal, kísérleti jelleggel.


(forrás: radioszene.de)

MyOnlineRadio.hu - Publikálás ideje:

Komment doboz